IVAN SALEČIĆ i KSENIJA KUŠEC

IVAN SALEČIĆ i KSENIJA KUŠEC
Glava lava & Nije moglo bolje

Petak 26.10. u 20 sati
Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
Moderira: Ljiljana Pavlina

Nakon sjajnog Pere Kvesića, s kojim smo prekinuli ljetnu stanku naših književnih večeri, u sklopu Dana Gjalskog, 26.10. (petak, 20 sati) u Zelenu dvoranu nam dolazi dinamični autorski dvojac, Ivan Salečić i Ksenija Kušec.
Odlični Salečićev prvijenac Glava lava čitatelje izuva iz cipela, a Ksenija Kušec je već renomirana književnica koja, osim što neumorno piše, svira saksofon i arhitektica je. Vole je i djeca i odrasli. Nadamo se da će ponijeti saks. ☺

IVAN SALEČIĆ – GLAVA LAVA
Ivan Salečić dugogodišnji je urednik, kritičar i kolumnist iz Zagreba. Uz sve vodeće hrvatske medijske kuće, surađivao je i s onim globalnim, kao što su Lagardere Media, Hearst International, Deutsche Welle. Završio je studij psihologije na Filozofskom fakultetu, a studirao je i filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Kratku prozu objavljivao je u časopisima Quorum i Godine. Radio kao kreativni direktor hrvatskog izdanja magazina Elle. Glava lava njegov je prvi roman.
Glava lava – roman koji ima dvije paralelne fabule – u jednoj pratimo turbuletnu dionicu života medijskog djelatnika I. S., a u drugoj Ivana Gundulića. Pripovjedač, koji živi vrlo aktivno i kreće se od Zagreba do Rige ili Beograda, ima svoju opsesiju Dubrovnikom zbog koje se odlučuje na kupovinu i uređenje stana u staroj jezgri. Roman spaja suvremenost i povijest, trendovsko i tradicionalno. Gundulić, točnije njegova obitelj, s naglaskom na sinove, u svojim je dionicama više Mačica, kako su ga nazivali, nego nekakav književni bard. Pred smrt, koncentriran na ‘porod od tmine’ koji ne predstavlja samo njegove rane radove, nego i svojevrsno obiteljsko prokletstvo, kao i njegovi sinovi predočeni u nekim svojim intimnim ponorima, postaje vrlo uvjerljiv, nimalo pretjeran i zapravo vrlo suvremen lik koji se više nego dobro ‘slaže’ sa svojim paralelnim pripovjedačem iz suvremenosti…

KSENIJA KUŠEC – NIJE MOGLO BOLJE
Ksenija Kušec (Zagreb, 1965.) je arhitektica, saksofonistica, spisateljica. Knjige koje je objavila: Priče iz Sunčeva sustava, 2010.; Janko i stroj za vrijeme, 2013.; Reci mi sve, 2013.; roman Sobe, 2014.; Prozirna Lili, 2015. te Nije moglo bolje, roman kojeg je 2016. Objavila Hena com. Neka od djela su joj omiljena među djecom, naročito Prozirna Lili.
Nije moglo bolje je poetizacija prozaičnog, apologija starinskih, obiteljskih vrijednosti, nepretenciozna priča o ljudskim slabostima, drugim prilikama i novim počecima, ali i društvena kritika s prigušivačem. Pripovijest je ambijentirana u bezlično ružnjikavu i naoko bezdogađajnu malograđansku sredinu nadomak velegrada, koja će se međutim pokazati vrlo dinamičnim ishodištem mnogih socijalnih devijacija i moralnih iščašenja, pa je čitamo kao sinegdohu ovodobne društvene problematike – gramzivosti i korupcije, obiteljskih disfunkcionalnosti, obezvrjeđujućeg odnosa spram starijih, nedostatka radne etike itd..

 

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:
ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA