Andrea Resner: ”Dentes serotini” i nastup Mokrih gljiva

U subotu 22. veljače u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću predstavljamo još jednu mladu umjetnicu. Andrea Resner nam u 18 sati kroz seriju radova otkriva što se nalazi iza strašnog latinskog naziva Dentes serotini, a program nastavljamo u 19 sati hvaljenom izvedbom Balada Petrica Kerempuha.

Resner01

IZLOŽBA: Andrea Resner: Dentes serotini
22.2. u 18 sati – 7.3.2014.

”Cijenjeni Dentes Serotini,
ovim putem neka vam bude priopćeno da više niste poželjni. Neka vas je sram. Jer nas je sram. Sramimo se vas poput nakaza, pa ćete poput nakaza ostati zaključani u podrumu i na tavanu. Zarobljeni u mesu.” Andrea Resner

Dentes serotini je latinski naziv za umnjake. Umnjaci modernom čovjeku ne trebaju. Mliječni zubi sadrže povijest naših predaka, a u zubima koji izrastu nakon njih zapisuje se osobna povijest svakog pojedinca. Jedino umnjaci ostaju kao uljezi kojih se treba riješiti.

Ova serija radova nastala je nadopunjavanjem i mijenjanjem diplomskog rada kojim se autorica oprašta od svojih umnjaka. Radovi su nastali kombiniranim tehnikama sitotiska, crteža, kolaža i drugih tehnika, a zajedno funkcioniraju kao zidna instalacija.

Andrea Resner je završila preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Likovne kulture i likovne umjetnosti, nakon čega je upisala nastavnički smjer diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2012. je diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesorice Ines Krasić.

 

IZVEDBA: Balade Petrice Kerempuha
Subota 22.2.2014 u 19 sati
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

BaladePK02

Nakon otvorenja izložbe pozivamo vas na nastup histriona Vene Mušinovića i zagrebačkog etno krautrock benda Mokre gljive! Očekujte intrigantan glazbeno-scenski recital na temu Krležinih Balada Petrice Kerempuha. Izvedba ima svoju povijest. Umjesto klasične prezentacije studenti kolegija ”Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko” na Hrvatskim studijima su pred profesoricom Suzanom Marjanić izveli glazbenu verziju Balada Petrice Kerempuha. Tom su prilikom pozvali još dva člana benda Mokrih gljiva – Vedrana na tamburici i Ivana na harmonici. Rezultat: zanimljivo stiliziran, dramaturški promišljen i društveno angažiran performans ponovljen i preko 30 puta (!): u Močvari s Dunjom Knebl, u Krležinoj kući za njegov rođendan, u Puli na PUF-u, u Rijeci na plaži, na Tjednu kajkavske baštine u Matici hrvatskoj, na Festivalu Miroslav Krleža na Gvozdu… Kao amaterska kazališna družina nastavili su osvajati brojne nagrade, a nisu ih zaobišle ni sjajne kritike:

Što je predstava dalje odmicala, to sam se sve više prepuštao čistom ritmu – ritmu glazbe i ritmu stiha, baš kao da slušam neku glazbu na meni nepoznatom jeziku. Jedino što sam uspio u tim trenucima razumom obraditi, bilo je divljenje impresivnoj, luđački dobroj izvedbi mladoga glumca. Kretao se neprestance po pozornici, silazio s nje, pravio grimase, smijao se, ciktao, galamio, zapomagao, prijetio, objašnjavao – sve u savršenoj simbiozi s glazbom egzotičnog benda Mokre gljive.” Ivan Ilakovac

Snimka izvedbe u Močvari: http://www.youtube.com/watch?v=lXGwJRtrIjQ

______________________________________________________________________________________________

Ukoliko želite primati obavijesti o našim filmskim i koncertnim programima, javite nam se na mail zelena.dvorana@gmail.com!

Program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija