Dolina uzdaha / Galerija Grada Zaboka / 19. siječnja u 18 sati

U surdanji sa Etno film međunarodnim festivalom etnografskog filma prikazati ćemo dokumentarni film Dolina uzdaha autora Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu.

Projekcija će se održati 19. siječnja 2015. s početkom u 18 sati u velikoj galeriji grada Zaboka. Ulaz je slobodan.

7. ETNOFILm festival, međunarodni festival etnografskog filma u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, tradicionalno će se održati u Rovinju od 23. do 25. travnja 2015. Uz druženje s gostujućim autorima, posjetitelje očekuje i radionica, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni programi.
www.etnofilm.com

DOLINA UZDAHA (VALEA PLANGERII)
Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu / Rumunjska / 53 min
Između 1943. i 1945. godine, 25 000 Rumunja deportirano je u Pridnjestrovlje, a tek ih je polovica preživjela uslijed gladi, hladnoće i ostalih nevolja koje su ih tamo dočekale. Sedamdeset godina kasnije, kroz sjećanja nekolicine preživjelih koji su tada bili djeca, film želi rekonstruirati njihovo putovanje, mjesta i tragična iskustva prošlosti.

valea_plangerii_mihai_leaha

Redatelji: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan , Iulia Hossu
Scenarist: Mihai Andrei Leaha
Montažer: Andrei Crişan
Snimatelji: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan
Producentica: Iulia Hossu

O autoru
Mihai Andrei Leaha je voditelj Triba Filma, nezavisne dokumentarne produkcije kuće. Prvostupnik je Komparativne književnosti i Engleskog jezika, magistar Multikulturalnih studija te Kazališnih i medijskih studija. Izdao je nekoliko radova o vizualnoj antropologiji te režirao niz dokumentarnih filmova za koje je dobio brojne nagrade. Iulia-Elena Hossu je istraživačica pri Institutu za istraživanja nacionalnih manjina Rumunjske (ISPMN) te članica Triba filma. Hossu je magistrirala Antropologiju i Multikulturalne studije, te doktorirala Antropologiju. Andrei Crişan član je Triba filma. Diplomirao ja na Fakultetu za kazalište i televiziju. Zajedno s Mihaijem Leahom radio je na brojnim projektima i dokumentarnim filmovima.