DUJE KODŽOMAN – abNormal

DUJE KODŽOMAN       abNormal

  1. 05. – 26.05. 2017.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe ”abNormal ” modnog dizajnera Duje Kodžomana u utorak, 16. svibnja u 17 sati u sklopu programa Green Room galerije u Zelenoj dvoraniu Zaboku.

Duje Kodžoman predstavlja se radovima nastalima tijekom diplomskog studija modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u okviru tri semestralna zadatka: 1. Oversized, 2. Hortifashion, 3. abNormal6/208(diplomski rad).

  1. Kolekcija naziva „iatrike techne“ grčka je sintagma za medicinu, koja označava ishodište u realizaciji outfita kojeg čine: suknja od aluminija, body s košuljom od lateksa te dvodijelna jakna/kaput. Medicinski slučajevi i fenomeni koje autor koristi kao vizualne artefakte u oblikovanju nabrojenih odjevnih predmeta su: lom/prijelom (traumatologija), koža (dermatologija), buffalo hump sindrom (fizikalna medicina).
  2. Hortikultura kao oblikotvorni proces prirode korištena je u procesu doslovne interpretacije te oblikovanja kolekcije „leaf.veins“. Istraživanje hortenzija – roda od 70 vrsta kritosjemenjača, autora dovodi do procesa anastomoze kojeg karakterizira razgranavanje i ponovno spajanje žila ili vena listova, pri čemu venski kostur lista postaje artefakt koji je modificiran i stiliziran te apliciran na odjevne predmete u vidu tretiranja materijala.
  3. Imajući svijest o poremećajima, kao jednom od problema sadašnjice, diplomski rad autora potencira pitanje individualizma i subjektivizma sa svrhom stvaranja vlastitog modnog koda. U sklopu rada proveden je anketni upitnik, u čiju je obradu ušlo 208 ispitanika, kojim su prikupljeni podaci o stavovima/stereotipima prema 6 psihičkih poremećaja. Dobiveni rezultati iskorišteni su u vidu pragmatičnog promišljanja i stvaranja unisex kolekcije modne odjeće „abNormal 6/208“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografija:

Duje Kodžoman rođen je u Šibeniku 1993. godine.  Diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine. Izlagao je na tri samostalne i osamnaest skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu u renomiranim galerijskim prostorima. Dobitnik je Posebnog Rektorovog priznanja za međunarodni uspjeh. Autor je kostimografije ceremonije otvaranja Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Ima iskustvo suradnje i rada na projektima i simpozijima koje je stekao kao suradnik u organizaciji i realizaciji brojnih umjetničkih i znanstvenih projekata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:

ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA