EUROPSKA FILMSKA AKADEMIJA na turneji

EUROPSKA FILMSKA AKADEMIJA
KANDIDATI ZA EUROPSKU FILMSKU NAGRADU 2015. NA TURNEJI

KRATKO JE BITNO! je program kratkog filma Europske filmske akademije koji putuje po filmskim festivalima i institucijama po Europi i šire s ciljem da publici predstavi kandidate za Europsku filmsku nagradu. Ovogodišnji program čine bitni kratki filmovi koji su se 2015. godine natjecali za Europsku filmsku nagradu i koji dolaze iz različitih dijelova Europe te predstavljaju pregled suvremenog europskog filma. Ukupni pobjednik, a time i dobitnik Europske filmske nagrade 2015. godine za kratkometražni film je Jure Pavlović s filmom Piknik.
Nakon Tabor Film Festivala program dolazi na platno kina u Zelenoj dvorani (GREEN ROOM CINEMA) zapakiran po principu 3×3, tri programa – tri termina.

EFA 1
srijeda, 23.11.2016. – 19:00
EFA 2
srijeda, 7.12.2016. – 19:00
EFA 3
srijeda, 11.1.2017. – 19:00

EFA 1
srijeda, 23.11.2016. – 19:00

DISSONANCE / Disonanca
Till Nowak – Njemačka 2015 – 17’ – animacija

Genijalni glazbenik živi usamljenim životom u nadrealnom, plutajućem svijetu. Svaki dan svira glasovir u ogromnoj koncertnoj dvorani, no nema nikoga tko bi ga slušao. Jednoga se dana njegov animirani svijet urušava i glazbenik se mora suočiti sa stvarnošću. Ima samo jednu želju:
da svoju glazbu podijeli sa kćeri, no njena majka to ne želi dopustiti.

THE RUNNER / Trkač / El Corredor
José Luis Montesinos – Španjolska 2014 – 12’ – igrani

Prije pet godina šef je zatvorio tvrtku i otpustio 300 radnika. Prvi dan kada izađe trčati susreće jednog od njih.

OUR BODY / Naše tijelo
Dane Komljen – Srbija, BiH, Njemačka 2015 – 14’ – eksperimentalni

Odavde možete vidjeti sve: s vaše desne strane more, s lijeve planine, nebo između.

SON OF THE WOLF / Vučji sin / Fils Du Loup
Lola Quivoron – Francuska 2015 – 23’ – igrani

Između zidova stare vojne utvrde, mladić Johnny uči kako trenirati i dominirati Ironom, svojim
prvim psom čuvarom.

THIS PLACE WE CALL OUR HOME / Ovo mjesto koje nazivamo domom
Thora Lorentzen, Sybilla Marie Wester Tuxen – Danska 2014 – 30’ – dokumentarni

U ovom je filmu rat atmosfera, prije nego novinarska činjenica. Putem glazbe posjećujemo sve slojeve društva. U obliku pjesme pokazujemo kakav je to osjećaj kada se tvoja zemlja nalazi u nepobjedivom sukobu.

EFA 2
srijeda, 7.12.2016. – 19:00

THE TRANSLATOR / Prevoditelj / Çevirmen
Emre Kayis – UK, Turska 2014 – 23’ – igrani

Mladić Yusuf, izbjeglica iz Sirije koji živi u ezgilu u udaljenom gradu na granici s Turskom, odabran je zbog svoje novopronađene moći, no nema iskustva koji će mu pomoći da ju iskoristi,
pod cijenu njegove nevinosti.

OVER / Over
Jörn Threlfall – UK 2015 – 14’ – igrani
Over predstavlja mjesto zločina. Tijekom devet širokih kadrova, ispričanih obrnutim redoslijedom, svjedočimo razvijanju zanimljive priče. Što se dogodilo u mirnom susjedstvu? Ubojstvo, bježanje s mjesta prometne nesreće, nezgoda? Stvarnost je duboka i duboko neočekivana.

LISTEN / Slušaj / Kuuntele

Hamy Ramezan, Rungano Nyoni – Danska , Finska 2014 – 13’ – igrani

Strankinja u burki svoga sina dovodi u kopenhašku policijsku stanicu kako bi pobjegla od nasilnog muža, no prevoditelj koji joj je dodijeljen ne čini se voljan policiji prenijeti istinsko značenje njenih riječi, čime mijenja istinu njene užasne situacije.

E.T.E.R.N.I.T. / E.T.E.R.N.I.T.
Giovanni Aloi – Francuska 2015 – 14’ – igrani

Italija tijekom 2015. godine. Ali, imigrant iz Tunisa koji radi na otklanjanju azbesta dobiva vizu koja će omogućiti njegovoj ženi i kćeri da mu se pridruže. Kako bi se spremio dočekati obitelj, mora napraviti radikalan izbor.

KUNG FURY / KUNG FURY
David Sandberg – Švedska 2015 – 31′ – igrani

Detektiv iz Miamija i stručnjak za borilačke vještine King Fury putuje kroz vrijeme iz 1980.-ih u Drugi svjetski rat kako bi ubio Adolfa Hitlera, tj. „Kung Führera“ i osvetio smrt prijatelja koju je skrivio nacistički vođa.

EFA 3
srijeda, 11.1.2017. – 19:00

SYMBOLIC THREATS / Simboličke prijetnje
Mischa Leinkauf, Lutz Henke, Matthias Wermke – Njemačka 2015 – 15’ – dokumentarni

Poezija ili prijetnja? Čin predaje ili možda umjetnost? To su bile teorije koje su zbunjivale New York prošlo ljeto. Kako se jedna nesreća može interpretirati na toliko načina? Koristeći tiskovna izvješća Simboličke prijetnje cijeloj publici omogućuju da izrazi svoje ekstremne krajnosti interpretacija.

FIELD STUDY / Terensko istraživanje
Eva Weber – UK 2014 – 20‘ – igrani

Martin, sramežljivi Englez u svojim ranim dvadesetima nalazi se u Poljskoj gdje provodi terensko istraživanje o zagađenosti rijeka kada ugleda ženu i njenog sina kako se kupaju u rijeci, trenutak istinske sreće.

PICNIC / Piknik
Jure Pavlović – Hrvatska 2015 – 13’ – igrani

Na sarajevskim cestama velika je gužva. Petnaestogodišnji Emir u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu Safetu koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog gužve u prometu kasne.

SMILE, AND THE WORLD WILL SMILE BACK / Nasmiješi se i svijet će ti se nasmiješiti
Yoav Gross, Ehab Tarabieh and the Al-Haddad family Izrael, Palestina 2014 – 20’ – dokumentarni
Jedne hladne noći u prosincu izraelski vojnici dolaze do obiteljske kuće obitelji al-Haddad u palestinskoj četvrti Hebrona i pokucaju na vrata.

WASHINGTONIA
Konstantina Kotzamani – Grčka 2014 – 24’ – igrani
Washingtonia počinje kada se srce žirafe više ne može čuti. Washingtonia je alternativno ime za Atenu, mjesto u kojem ljude, kao i životinje, hvata ljetna tuga zbog vrućina.

 

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARTVO KULTURE RH