FILM: Blokada @ Zelena dvorana, 10.5.2012.

Dugometražni dokumentarni film ‘Blokada’ redatelja Igora Bezinovića nastalog u produkciji Restarta i Factuma održati će se u Zelenoj dvorani – 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Ulaznica: 10 kuna.

‘Blokada’ je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a čiji je Bezinović bio i aktivni sudionik.
Borba protiv komercijalizacije obrazovanja i blokada nastave na Filozofskom trajala je 34 dana, pobuna se proširila na više od 20 fakulteta diljem zemlje, a studenti su postali relevantan politički subjekt. Redatelj je pratio sve, od ushićenih pripremnih sastanaka i blokiranja nastave do prvog umora, kroz intimne situacije i međusobne noćne rasprave, od prvotne podrške većine članova fakultetskog vijeća do okretanja leđa tih istih profesora uz pokušaj studenata da dođu do skrivenog ministra obrazovanja.
O redatelju:
Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Autor je kratkih dokumentarnih filmova ‘Natprosječan’, ‘Nepovratno’, ‘Susret’ i ‘TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje’ te kratkog igranog filma ‘Goli sati’. Član je kolektiva -/+.
Trajanje: 92′
Medijski pokrivaju: www.zpress.hr, www.uzagorju.com
tabor.film.festival@gmail.com