GORI MORE

GORI MORE / FUOCOAMMARE
Gianfranco Rosi, Italija, Francuska, 108′
SRIJEDA 23.11.2016. u 19 sati
ZELENA DVORANA, TRG D.DOMJANIĆA 6, ZABOK

Dobitnik prestižnog Zlatnog Medvjeda (Berlin IFF), filmskog majstora Gianfranca Rosija, o običnom odrastanju neobičnog dječaka u kolijevki europske migracijske krize – na predivnom talijanskom otoku Lampedusa.

Film prati priču 12-godišnjeg dječaka Samuela kojemu se život ne razlikuje previše od drugih vršnjaka odraslih na otocima. Samuel se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, komadić zemlje koji je postao metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi.

Majstoru dokumentarnog filma Gianfrancu Rosiju za rukom je pošlo ono što mnogim dokumenatristima nikada nije – s posljednja dva dokumentarna naslova osvojiti venecijanskog Zlatnog Lava („Sarco GRA“, 2013.) te početkom ove godine i berlinskog Zlatnog medvjeda („Gori more“, 2016.). Film je trenutno u tijesnoj konkurenciji za „europskog Oscara“, a za tu prestižnu nagradu publike („People’s Choice Award“) nominirala ga je Europska filmska akademija (EFA-a).
Rosijev „Gori more“ je postao prvi dokumentarac u povijesti Berlinalea koji je osvojio glavnu nagradu festivala!

https://www.youtube.com/watch?v=ImXuqanal-g

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARTVO KULTURE RH