Izložba: DREAMING IS FREE… Sanja Jovović

DREAMING IS FREE… u uspavanom Spomen domu

Već pomalo zaboravljeni Spomen dom u Kumrovcu na četiri dana postaje žarište kulturno-umjetničke proizvodnje zahvaljujući kongresu slobodne improvizacijske glazbe i umjetnosti IMPROCON koji započinje izložbom fotografija DREAMING IS FREE… beogradske autorce Sanje Jovović.

Izložba će zaposjesti još uvijek reprezentativni prostor biblioteke i foaje velike dvorane.

DIF..01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DREAMING IS FREE…

Sanja Jovović

Spomen Dom, Lijepe Naše 1, Kumrovec

Otvorenje izložbe u četvrtak, 13. kolovoza 2015. u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza 2015.

 

Kultura spavanja u javnom prostoru kao gesta individualnog otpora

Projekt Sanje Jovović Dreaming is free je interaktivni foto rad u nastajanju (work in progess) koji nastaje u javnom prostoru urbanog okruženja različitih kulturnih sredina (Tunis, Španjolska, Mađarska, Austrija i Srbija) koje je autorica turistički posjetila. Dosadašnja fotografska strategija Sanje Jovović uključuje dimenziju putopisca, koji bilježi različite kulturološke stigme podneblja na kojem se nalazi i segmente tih svojih bilješki integrira u posebne autorske cjeline. U tom smislu, autorica je vjerna sebi, ali osim toga, uvodi i novu dimenziju interaktivnosti publike (u užem smislu) i njenog stvaralaštva. O čemu je zapravo riječ?

Univerzalnost spavanja i njena oneobičenost na mjestima gdje se to najmanje očekuje, kao i socijalno i kulturno diversificirani miljei i “protagonisti”, draž neponovljivosti situacije i draž u ponavljanju motiva na kojem se inzistira, novom projektu Sanje Jovović, daje dimenziju transkulturalnosti. Ima nečeg i transpolitičnog u ovom Sanjinom poduhvatu. Vrlo jednostavnom i dosljednom repeticijom motiva, a uvijek u neobičnoj situaciji, autorica uspijeva sve one razlike koje su kulturno, društveno ili ekonomski utvrđene statusom fotografiranih pojedinaca, izbrisati i učiniti da na trenutak ne mislimo o svemu onome što nas jedne od drugih udaljava, već da ove nepoznate ljude kadrirane u momentu svoje “odsutnosti” u društvenoj funkciji, a u javnom prostoru, doživimo simpatičnima i bliskima.

Što je novina u novom Sanjinom projektu o spavačima? Naizgled fotodokumentaristička fotografska bilješka, postaje vizualni autorski projekt interaktivnog tipa, u kojem autorica nudi svoje fotografije kao materijal za tekstualnu interpretaciju snova fotografiranih spavača, svojim prijateljima i poznanicima. Prepričavajući snove koje nisu doživjeli, izmaštanim narativima o doživljajima spavača, pripovijedači unose dimenziju fantastike u ovaj Sanjin istraživački postupak dekonstrukcije foto dokumentaristike. Ispovijedani narativi interpretatora scena spavanja u javnom prostoru postaju tako individualizirana sjećanja “spavača”, obojena emotivnim, kulturnim, društveno-historijskim kontekstom pripovijedača. Inverzijom privatnog u javno, fotodokumenata u fotonaraciju, projekt Sanje Jovović zadire i u domenu medijske kulture, koristeći se individualnom interpretacijom naratora, kao faktografijom. Pojačni efekt “činjeničnog” se uvodi prikazom crno bijelih fotografija, koje sa druge strane doprinose utisku univerzalnosti i brisanju svih onih statusnih razlika u portretima spavača (starost, spol, obrazovanje, društvena ili ekonomska moć…).

Interpolirajući transkulturni fotožurnalizam s lokalnim kulturnim narativom pripovijedača snova, autorica uvodi u fokus temu kulturološki tj. politički označene interpretacije dokumentarističke fotografije, čime se dotičemo i teme kulture sijećanja kao konstrukta ili interpretacije medijski ili ideološki obojenog vizualnog materijala. Nužno, bivajući voajer prostora slobode nepoznatih ljudi u javnom prostoru, autorica kao da provocira i pitanje “survailance” sistema (video nadzor) u urbanim sredinama, kao sistema kontrole individualnosti, kojim se uspostavlja dominacija države, a štiti sistem, poredak i kapital. Ironijskim zaokretom privatnog u javno, autorica kao da podriva autoritarni diskurs sistema, a slavi slobodu prijestupa “malih ljudi” kroz gestu spontanog spavanja na mjestima društvene kontrole. U tom smislu, projekt Sanje Jovović Dreaming is free, može se čitati i kao “foto dnevnik” malih, nenamjenskih akcija neorganiziranog, individualnog otpora hegemoniji globalnog utilitarizma.

Gabriela Vasić

 

DIF..02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIOGRAFIJA

Sanja Jovović (1976, Beograd). Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Bavi se 20 godina fotografijom i grafičkim dizajnom. Izlagala je samostalno i kolektivno u zemlji i u inozemstvu, u konvencionalnim i nekonvencionalnim prostorima, na umjetničkim i na dokumentarnim izložbama. Do sada je imala 10 samostalnih izložbi. Radila je kao foto-reporter te vodila foto-radionice za djecu. Član ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umjetnika.

 PROGRAM JE POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:

ZAKLADE KULTURA NOVA, MINISTARSTVA KULTURE RH i KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

IZLOŽBA JE DIO GODIŠNJEG PROGRAMA GREEN ROOM GALERIJE