IZLOŽBA: Mare Šuljak “Kao jučer” @ GRG

Otvaranje izložbe pod nazivom “Kao jučer” autorice Mare Šuljak održati će se u Green Room Galeriji 17. ožujka s početkom u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 31.3.2012.

O izložbi:

Raster Marinih slika ogledalo je koje reflektira trenutak autoričinog postojanja u nekome drugom ”ovdje i sada”, u prošlosti, u njezinom djetinjstvu.
On je svojevrsni trenutak izvan ”stvarnog” vremena. Motiv koji to nije. Dijeli promatrača kao i samu autoricu od praznine, od praznog polja mogućnosti. Čini gustoću kroz koju (ne)vidimo ”ništa”. Ono ”ništa” koje se tako zove jer u njemu nema traga osobnog (sjećanja, doživljaja, iskustava,..) i koje plaši svojom neodređenošću.

Autorica je prizore s obiteljskih fotografija apstrahirala, učinila anonimnima i takve ih ”utkala” u ”zastor” koji nam onemogućava da vidimo ako ne umijemo ili ne želimo gledati kroz njega.
Raster je štit i modulor ujedno.
Tako je u ovom slučaju vrlo očito na promatraču, hoće li se zagledati u površinu slike s njenim uvjetno rečeno dekorativnim pasivnim sadržajem ili u aktivnu, nepredvidivu prazninu. Ta praznina esencijalni je i apstraktni sadržaj djela koji pulsirajući kroz površinu prodire prema promatraču.
Marin odabir je fragmente osobne povijesti utkati u naslikani ”zastor”, mrežnicu kroz koju vidi stvarnost. Time stvarnost za sebe čini ugodnijom, pitomijom.
Igra praznine i linije igra je općeg i osobnog. Onoga što neizbježno jest i onoga što ”hoću da bude”. Promatranje međuovisnosti praznine i linije dobra je polazna točka za osjećanje krhkosti, titravosti i promjenjivosti prizora; ”tkanja u zastoru” …
Na nekoliko slika prizori su ”obojani” bojama dječjeg, davnog i toplog. Na ostalima bezbojni su, crno bijeli, a time još titraviji, ekspresivniji i slučajniji. Gotovo kao duhovi, spremni da se već u slijedećem trenutku nepredvidivo preoblikuju ili nestanu. Njihovom nepostojanošću ono ‘iza’ čini se tim življe. Praznina postaje promatračev suigrač.

Ivana Ognjanovac

– popis izloženih radova:

1. Kao jučer 1
2. Kao jučer 2
3. Kao jucer 3
4. Pletenje
5. Sestre
6. Vilenjaci

Green Room galerija, Trg Dragutina Domjanića 6, Zabok
e-mail: grg.galerija@gmail.com, +38598685105

Realizaciju programa potpomogli/Exhibition made possible by: GRAD ZABOK, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Medijski pokrivaju: www.kulturpunkt.hr i Zpress

tabor.film.festival@gmail.com