izložba: MIRIAM YOUNIS & MARTA TUTA

DNEVNIČKI ZAPISI U GREEN ROOM GALERIJI
Izlažu: MIRIAM YOUNIS & MARTA TUTA

Green Room galerija predstavlja radove dviju umjetnica mlađe generacije Marte Tute i Miriam Younis čiji rad karakterizira bilježenje vlastite svakodnevice u formi jednostavnih crtačkih zabilješki malog formata.

Trivijalna tema svakodnevnog spremanja hrane i izjedanja ručkova glavni je motiv rada ‘Arhivski bilježim svaki ručak koji pojedem’ Marte Tute u kojem umjetnica na krajnje jednostavan način interpretira motiv hrane i svog odnosa prema njoj.

S druge strane, Miriam Younis u radu ‘140+’ suptilno progovara o intimnim međuljudskim odnosima dnevnički dokumentirajući sebe i svoju okolinu.

Izložba se otvara u petak 1. travnja u 18.00 sati i ostaje otvorena do 15. 04. 2016.

Miriam Younis
140+

Zadnjih par godina svog umjetničkog stvaranja posvetila sam dokumentiranju sebe i svoje okoline. U tim nastojanjima pokušavam uhvatiti trenutak, emociju ili misao u vremenu. U procesu proučavanja svoje okoline također proučavam i otkrivam sebe, kao pojedinca i u odnosu na tu istu okolinu.
U svojim radovima na suptilan i diskretan način progovaram o međuljudskim odnosima, obitelji, prijateljima, ljubavi. Duhovito i sarkastično komentiram stanje u društvu u kojem se nalazim i promišljam o problemima današnjice. Inspiraciju za radove crpim iz svoje okoline, hvatajući detalje i mijenjajući njihovo prvotno značenje. Ono što je 2012. godine započelo kao skica na 20 cm x 20 cm ljepenci, uskoro je poprimilo puno veće dimenzije i pretvorilo se u svojevrsni dnevnik na čijim su stranicama zabilježene misli, osjećaji, trenuci u određenom vremenu i prostoru, razgovori, okolina, svakodnevica… Zajednička karakteristika ovih radova, što je vidljivo već na prvi pogled, kvadratni je format ne veći od 20 cm x 20 cm. Taj format nametnuo se sam od sebe kao najugodniji i najprirodniji format idealan za moju ruku i moje oko. Moglo bi se reći da je to moj zlatni rez. Zamišljeno je da se slike sagledavaju svaka za sebe, no one sve zajedno, jedna kraj druge, dobivaju snagu i puno veće značenje tvoreći svojevrsni dnevnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biografija
Miriam Younis (1991.) završila je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer Industrijski dizajn 2010. godine. Iste godine upisuje preddiplomski studij nastavničkog odsjeka na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2013. godine upisuje diplomski studij, smjer slikarstvo u klasi prof. Ante Rašića. Prvi puta samostalno izlaže u sklopu Erasmus studentske razmjene u Vilniusu (Litva) na Academy of Arts 2014. godine.

Marta Tuta
Arhivski bilježim svaki ručak koji pojedem

Arhivski bilježim svaki ručak koji pojedem. Svaki dan perom i drvenim bojicama nacrtam ručak na A5 formatu. Uz svu nabrijanu tehnologiju suprotstavljam se drugačijim načinom bilježenja, crtežom. Rijetko kad pamtimo stvari koje radimo rutinski. Svakodnevna i životno potrebna radnja ručanje zainteresirala me da je naglasim i dam još jednu vrijednost. Tema hrane provlači se od davnih dana i poznata je u povijesti umjetnosti. Svako razdoblje drukčije je doživljavalo pojam hrane, prikazivali su je kao obilje ili egzistencijalni problem komadom starog kruha. Trivijalna tema iz svakidašnjeg života tjera me da u crtežu tražim, kopam i mirišem. Moji crteži su razigrani i šareni baš kao što izgledaju i moji tanjuri. Hrana u kontekstu uživanja u njoj budi osjećaj sreće koji otvara mogućnost eksperimentiranja. Ako je hrana život i ako si ono što jedeš, zahvalna sam na iskustvu koje svaki dan ponavljam. Crtajući hranu ponovno doživljavam iskustvo koje kao da ponavlja nutritivne vrijednosti hrane. Točno znam koji me obrok oraspoložio a koji je bio tu jer nije bilo drugog.

Marta ručak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biografija

Marta Tuta (1991.) završava Akademiju likovnih umjetnosti na nastavničkom odsjeku-smjer slikarstvo u klasi profesora Damira Sokića. Zadnje tri godine izlaže na skupnim izložbama i dvije samostalne. Sudjeluje na rezidencijalnom programu GloArt u Belgiji, 2015 godine. Članica je HDLU-a od 2014. Godine.

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH