IZLOŽBA: Remek djela sportskih terena Lea Vukelića

U petak 07. listopada 2011. godine u prostoru ”Green Room Galerije” u Zaboku u 20 sati otvara se izložba Remek djela sportskih terena zagrebačkog umjetnika Lea Vukelića. Izložba ostaje otvorena do ponedjeljka, 17. listopada 2011. godine.
Izložbom Remek djela sportskih terena Leo Vukelić uz dozu humora i ironije preispituje vrijednosti suvremenog društva. Izrađujući ‘’sportske’’ rekvizite poput dresova, vreća za boks i košarkaških lopti od reprodukcija najvećih remek djela svjetskih muzeja, Leo Vukelić ironični je kritičar suvremene zbilje komparirajući statusni položaj sporta naspram umjetnosti:
“Od platna jedne slike starih majstora veličine 100 x 150 cm ( kojih ima na milione i nikoga ne interesiraju, što pokazuje i posjećenost muzejima) moguće je napraviti 3 loptice za basseball, 2 lopte za košarku, 1 par rukavica za kick box i 1 vreću za boks.”
Leo Vukelić (1972.) studirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa prof. Z. Kesera), a diplomirao je kiparstvo na odsjeku Slobodnih Umjetnosti na Kunstakademie u Düsseldorfu 2004. godine u klasi profesorice Magdalene Jetelove. Iste godine sve se više počinje baviti kazalištem, te sa Ivom Matijom Bitangom i Idom Loher pokreće neprofitnu umjetničku organizaciju Tigar teatar. Od 2006. godine voditelj je Dječjeg kazališta Dubrava, te idejni pokretač manifestacije Noć kazališta. Za svoj likovni i kazališni rad višestruko je nagrađivan.
“Brand ROMEO, poznatiji po svojim podružnicama TRADE, SANITARS, VIEW, EXYU, nakon višegodišnjeg promatranja i proučavanja potreba lokalnog stanovništva i pripadajućeg mu tržišta, primjećuje svojevrstan društveni nerazmjer i anomalije koje je voljan sa novom podružnicom ROMEO SPORT ACCESSORIES regulirati.
Sa jedne strane nailazimo na ogromnu etnološku i umjetničku povijesnu baštinu koja nas zasipava svojom brutalnom i agresivnom pojavnošću u javnosti te društvo tolike sadržaje više nije u mogućnosti progutati i probaviti.
Sa druge strane kao rezultat dobivamo hibridno i degenerično društvo gdje su fizička aktivnost i sportske sposobnosti pojedinca deklasirane i potpuno nebitne.
S obzirom da se svojom kvantitetom umjetnost dovela u bescjenje, ROMEO SPORT ACCESSORIES iskoristio bi ju kao kvalitetan repromaterijal za stvaranje viška vrijednosti u potentnoj društvenoj grani kao što je sport.” (iz predgovora izložbe)
tabor.film.festival@gmail.com