izložba: STRUKTURE – Marija Škrobo

Pozivamo vas na otvorenje izložbe STRUKTURE umjetnice Marije Škrobo u subotu 27.06.2015. u 19:00h, Spomen škola dr. Franje Tuđmana.

STRUKTURE

Marija Škrobo

Spomen škola dr. Franje Tuđmana, S. Radića 6, Veliko Trgovišće

Otvorenje u subotu, 27. lipnja 2015. u 19 sati. 

Izložba ostaje otvorena do 17. srpnja 2015.

STrukture04

 

Rad mlade umjetnice Marije Škrobo nosi znakovit naziv Strukture. Strukture su, prema definicijama, skup elemenata koji su povezani njihovim specifičnim odnosima. U radu o kojem pišemo truktura predstavlja srž koja se proteže kroz složenost odnosa ili, bolje rečeno, doseže dodatnu složenost odnosa. Radi se o slojevitom i intermedijalnom dijalogu pojedinih dijelova koji se spajaju u trodimenzionalnu umjetničku instalaciju u prostoru. Dijelovi te strukture u ovom su slučaju jasno artikulirani svojom materijalnošću, oblicima i interakcijom s prostorom i promatračem. Dijelovi su cjeline koje se sastaju i suprotstavljaju te ispunjavaju praznine, a uzajamno preispituju autonomiju i postojanje dijelova cjeline. Čisto tehnički, rad se sastoji od crteža izvedenih rapidografom, grafika otisnutih s metalnih matrica, te, kako ih autorica naziva, heklanih „crteža“ koji sačinjavaju središnju trodimenzionalnu instalaciju. Četvrti akter ovog rada, koji nipošto ne zaostaje po važnosti, jest osvjetljenje koje se probija kroz površine i klizi po njima bacajući sjene na zidu. Dok se krećemo prostorom, čini nam se da gledamo nekakav igrokaz.

BIOGRAFIJA

Marija Škrobo rođena je 1984. godine. Diplomirala je grafiku na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2013. godine. Članica je HDLU-a Osijek. Izlagala je na 1.KSUM izložbi u Studentskom centaru u Osijeku (2008.), Festivalu znanosti na izložbi ”Evolucija” u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku (2009.), Cub artu u Vinkovcima (2009.), ”Cooltour provokacija” u Galeriji 4 u Slavonskom Brodu (2010.), popratnom programu 30. salona mladih u Galeriji Likum u Zagrebu, izložbi likovne radionice Davora Vrankića naziva Art is work (2010.), “Poeta In memoriam” u Zavičajnom muzeju u Našicama (2011.), izložbi studenata Umjetničke akademije ”4D” (2011.), Slama land art festivalu u Osijeku (2012.), godišnjoj izložbi crteža članova HDLU-a Osijek naziva Volumen linije u Galeriji Kazamat (2013.), skupnoj izložba članova HLDU-a Osijek naziva Novo lice grafike u Galeriji Kazamat (2014.), 3. Trienalu autoportreta “Identiteti” u Samoboru, ‘’Putovanje (lagano), trenutak 39’’ u Galerija Modulor u Zagrebu i na 18. Međunarodnoj izložbi minijatura u Zaprešiću.

 

 

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:

ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA