KIKLOP IZ KUČERINE: TREŠNJEVAČKA FOTOKRONIKA

Izložbeni ciklus u Green Room galeriji nastavljamo u petak, 27. svibnja  u 19 h otvorenjem izložbe fotografija naziva  Kiklop iz Kučerine: trešnjevačka fotokronika čiji koncept potpisuje kustoski kolektiv BLOK.

Za samo otvorenje izložbe kustosice Ana Kutleša i Vesna Vuković predstavit će zagorskoj publici projekt Muzej susjedstva Trešnjevka, njegov virtualni fundus i modele medijacije kvartovskog nasljeđa kroz različite edukativno-umjetničke formate. 

KIKLOP IZ KUČERINE: TREŠNJEVAČKA FOTOKRONIKA      
27.5. – 12.6.2022.
Otvorenje: 27.5.2022. u 19:00
Predavanje – Muzej susjedstva: 27.5.2022. u 19:15

ZELENA DVORANA – Green Room galerija,
Trg D. Domjanića 6, Zabok 


Više od sedam tisuća crno-bijelih snimaka uhvaćenih okom trešnjevačkog Kiklopa, Bogdana Štefanića, a potom i razvijanih u njegovoj kućnoj radinosti, pričaju priču o razvoju susjedstva i – što je još zanimljivije – podloga su za rekonstrukciju dinamičnog života jedne ulice uslijed društveno-političkih transformacija. Povijesna znanost u njima će pronaći vrijedan izvor za minuciozne analize povijesti svakodnevice socijalističkog čovjeka, a čiju materijalnu bazu treba locirati u osmosatnu radnu obvezu. Upravo je striktna podjela rada generirala slobodno vrijeme koje koreografira socijalizaciju ulice i otvara prostor za pasionirano bavljenje hobijima, u slučaju Bogdana Štefanića – fotografijom. Na njegovim snimkama zatječemo ozarena lica susjeda koji šeću odjeveni u svečana odijela, košulje i kapute domaće tekstilne industrije, a protuteža su vizualnim kodovima nezavisnog jugoslavenskog filma toga vremena koji, kako primjećuju filmolozi, razvija naracije suosjećanja s razočaranošću radničke klase. Ipak, Trešnjevačka mikrolokacija, za razliku od nekih drugih jugoslavenskih sredina, prolazi kroz intenzivne transformacije te od međuratnog radničkog sluma postaje zona koju zahvaćaju procesi planirane urbanizacije.

(…) Ipak, modernizacijski procesi u Kučerinoj ulici ostaju nedovršeni. Na južnoj strani ulice, uz prugu (nekadašnjeg) Samoborčeka nalaze se radničke kućice s vrtovima i niz neplanskih izgrađenih objekata koji ondje stoje i danas. Upravo ta, južna strana ulice postaje glavno poprište fotografija iz 80-ih godina koje snimaju Bogdanovi sinovi, tada omladinci, Alan i Edi zajedno s prijateljem iz susjedstva Renatom Bašnecom. Prisvajanjem tatinog priručnog fotolaboratorija i opreme nastavljaju kiklopsku tradiciju dokumentiranja života ulice razvijajući vizualne naracije svoje generacije koja stasa na zalazu socijalističkog društva. Nakon velikih projekta izgradnje na njima dominira jedna improvizirana klupica smještena podno krošnje velikog oraha kao centar njihova mikrokozmosa.

Ova serija fotografija dio je virtualne zbirke Muzeja susjedstva Trešnjevka. Muzej je dugogodišnji BLOK-ov program, pokrenut 2018. s ciljem osnivanja kvartovske institucije hibridnog tipa kojoj je “zajednica motor i svrha, a temelj suživot čovjeka, njegove okoline i baštine”. Inspiriran je sličnim institucijama koje je moguće naći u siromašnim, radničkim četvrtima diljem svijeta, u kojima je službena, nacionalna i imperijalistička bjelačka kultura zaobišla potlačene zajednice i njihove potrebe. U postsocijalističkom kontekstu, posljednja tri desetljeća povijesni narativni kao i izložbeni muzejski programi sustavno su zaobilazili teme vezane za radničku borbu, socijalističku revoluciju te izgradnju socijalističkog društva. Budući da je Trešnjevka poznata upravo po svojoj bogatoj radničkoj povijesti, Muzej susjedstva Trešnjevka u suradnji s lokalnom zajednicom radi na revalorizaciji i historizaciji njenog nasljeđa.

Više na: https://www.muzejsusjedstvatresnjevka.org/

* * *

Koncepcija izložbe: BLOK
Autori fotografija: Bogdan, Alen, Eduard, Veseljka Štefanić i Renato Bašnec
Koncepcija postava: Oaza (Roberta Bratović i Nina Bačun)
Skeniranje negativa i print: Ivan Kuharić
Produkcija: BLOK & GOKUL

Izložba je dio program PROLJEĆE U ZABOKU – https://www.facebook.com/proljeceuzaboku