KineDOK jesen/zima 2016.

KIneDOK platforma se vraća u Zelenu dvoranu sa šest novih kreativnih dokumentaraca koje ćemo prikazivati od 14. rujna do 9. studenog.

Program započinjemo s češkim naslovom Amerika autora Jana Foukala, film o pokretu koji je imitrirao način života na Divljem zapadu u komunističkoj Čehoslovačkoj.
Program je izvrstan a ulaz na sve projekcije je besplatan.

KINEDOK U RUJNU

SRIJEDA, 14.09.2016. u 20:00
AMERIKA
Jan Foukal – Češka 2015 – 70’ – dokumentarni
Sto godina nakon što su prvi kampovi osnovani u češkim šumama, Bára i Honza kreću pješačiti prema originalnim lokacijama kampera iz starih dana, inscenirajući svoj vlastiti bijeg u imaginarnu Ameriku…Bijeg nadahnut čehoslovačkom „tramping“ subkulturom – pokretom koji je pokušao imitirati idealizirani Divlji zapad. Slijedeći tradiciju „imitiranja Amerike“ u komunističkoj Čehoslovačkoj, stižu do mjesta gdje se osjeća sloboda, gdje prastanovnici Sjeverne Amerike sretno žive, a bizoni lutaju prerijom…

https://www.youtube.com/watch?v=ssg7_quoGqE

SRIJEDA, 28.09.2016. u 20:00
MEDVJEĐI OTOK
Inge Wegge – Norveška 2014 – 82’ – dokumentarni
 
Tri brata, suluda surfera, pokušavaju pronaći mjesto na koje još nitko nikad nije postavio dasku.
Bjørnøya ili Medvjeđi otok, nije mjesto kamo se odlazi na odmor ili na čijim se zaleđenim obalama ostaje dulje od nekoliko sati. Možda jednostavno zato jer je više od 500 kilometara udaljen od sjevera Norveške i jer do tamo baš i nema redovnog prijevoza. Privučeni životom u potpunoj izolaciji, odlučuju na otoku provesti dva mjeseca, prepuštajući se svim rizicima koje takav život nosi u potrazi za savršenim valom u prehladnom moru. U svakom slučaju, pronašli su vlastite razlike…
https://www.youtube.com/watch?v=qIjZqxqDTNM

KINEDOK U LISTOPADU

 

SRIJEDA, 12.10.2016. u 19:00
DOMINO-EFEKT
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski Poljska 2014 – 76’ – dokumentarni
Za Oscara nominirana ekipa filma Rabbit à la Berlin donosi nam vizualno dojmljivu crnu komediju s Crnog mora i izbliza prikazuje kako izgleda život opčaran moćnom Rusijom.Abhazija je nova državica nastala odvajanjem od Gruzije 2008. godine, koju nastanjuje tek 250 tisuća stanovnika priznata od samo pet država na svijetu, uključujući Rusiju.  Nakon rata, patriotizam je, naravno, glavni identifikacijski pogon. Kako bi ucrtao svoju domovinu na kartu svijeta, ministar sporta Rafael odlučio je organizirati međunarodno natjecanje u – dominu.

SRIJEDA, 19.10.2016. u 19:00
OBITELJ JE ZAUVIJEK
Frode Fimland – Norveška 2013 – 75’ – dokumentarni
Film koji je u Norveškoj pogledalo više od 1,9 milijuna ljudi i jedan je od najpopularnijih domaćih dokumentaraca u posljednjih deset godina!
Topao i poetski dokumentarac o dvoje sedamdesetogodišnjaka – bratu i sestri, Magnar i Oddnyju koji svoj život provode na obiteljskoj farmi na zapadu Norveške. Farmu vode na isti način na koji ju je vodilo nekoliko generacija prije njih, a žive onako kako su brojni Norvežani živjeli prije no što su nafta i bogatstvo sve promijenili, u bliskom dodiru s veličanstvenim prirodnim okruženjem. Unatoč tome što ih je u današnje doba preteklo, njihovo vrijeme teče polagano.
https://vimeo.com/ondemand/soskentilevigtid

 

KINEDOK U STUDENOM

 SRIJEDA, 09.11.2016. u 19:00
MAJKE I KĆERI + NOVI SVIJET
Dva kratkiša o tajnama „ženskog svijeta“

MAJKE I KĆERI
Ivana Hucíková, Tereza Michalová – Slovačka 2015 – 26’ – dokumentarni
Četiri generacije žena iz iste obitelji nastavljaju svoj život bez pomoći muškaraca u malom selu na sjeveru Slovačke. Osim što dijele iste gene, izgleda da su živjele i slične živote, pa se postavlja neizbježno pitanje, prenosi li se sudbina „s koljena na koljeno“? Čeka li isto i devetogodišnju Natálku koja tek treba zakoračiti u život…

 NOVI SVIJET
Ivana Hucíková, Tereza Michalová – Slovačka 2015 – 29’ – dokumentarni
„Novi svijet“ je drama o usamljenoj ženi koja živi u ruševnoj kući, omeđena vlastitim psihičkim poremećajem. Njezina imovina se topi, kao i nada da će se vratiti normalnom životu. Jedina veza s vanjskim svijetom su joj rođakinja i bivši prijatelj Laco, koji ju pokušava ponovno pridobiti. Je li njima zaista stalo do Anne ili samo žele njezinu imovinu?

 

PROGRAM POTPOMOGNUT  SREDSTVIMA: AUDIOVIZUALNOG CENTRA, ZAKLADE ”KULTURA NOVA” i MINISTARSTVO KULTURE RH