GRS// LEGEDNE FREE JAZZA U KRAPINI / 24.1. / 21h

Linda Sharrock i Mario Rechtern pojačani glazbenicima mlađe generacije, braćom Drašler (Vid i Jošt) u subotu 24.01.2015. dolaze u Krapinu.
Koncert če se održati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 21 sat.
Ulaz je slobodan

Ovaj free jazz kvartet čine saksofonist Mario Rechtern, vokalistica američkih korjena Linda Sharrock i slovenski improvizatori, braća Drašler perkusionist Vid i kontrabasist Jošt.

Mario Rechtern (1942, Berlin) nedovoljno poznato ime free jazza i slobodne improvizacijske glazbe, iako se u tim vodama slobodne i avangardne glazbe kreće već od kraja 60ih. Saksofon i klarinet je diplomirao na Mozarteumu u Slazburgu, studirao je i u Pragu, a nakon toga i u Wisconsinu gdje se upoznao sa afričkoameričkom glazbenom tradicijom i počeo je svirati u Open Rehearsal Black Music Orchestra. Nakon selidbe u Beč, sredinom 70ih, dosta je radio sa improvizatorima poput Fritzem Novotnyjem iz Reform Art Unit, u kojem su svirali i Sunny Murray, Paul Fields, Sepp Mitterbauer, Leena Conquest, Linda Sharrock i drugi. U 90ima svira u RAU Subway Perfgormance, Music for Free Thinkers, NYC (Blaise Siwula/Weasel Walter), New Language Collaborative… Kao solist svakako je najautentičniji, ekspesivan i silovit europski saksofonist što najviše dolazi do izražaja na njegovim live nastupima.

Mario

Linda Sharrock (aka Lynda Sharrock, 1947. Philadelphia) je američka jazz pjevačica, koje je 60ih i 70ih sudrađivala s free jazz veteranom Pharoahom Sandersom te jednim od rijetkih gitarista prvog vala free jazza Sonnyjem Sharrockom te flautistom Herbiejem Mannom. Jedna od najpoznatijih skladbi zabilježenih na ploči je Black Woman, koju je 1969. snimila sa Sonnyjem. Od kraja 70ih živi u Beču, gdje je dugo sudjelovala s Franzom Koglmannom, Ericom Watsonom i Wolfgangom Puschnigom, te u skupinama Pat Brothers, Red Sun i AM4.

LSHarrock

Vid Drašler bubnjar i udaraljkaš koji je posebno priznat i aktivan na području slobodno improvizirane glazbe i free jazza. S triom Drašler/Karlovčec/Drašler izdao je ploču Stir, s kojom su imali turneje po Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Češkoj. Kao solist 2014. izdao je za Zavod Sloh ploču Kramljanja. Svira i u triu Trojnik te u raznim kombinacijama sa svim poznatijim improvizatorima. Bio je aktivan i u jazz i rock bandovima poput Balžalorsky – Drašler 3o, Zmajev Rep, Kombo Zlatka Kaučiča, Malik in Orkestrada. Aktivan je i kao pedagog – učitelj bubnja. Svirao je s raznim glazbenicima poput: Zlatko Kaučič, Andrej Fon, Vitja Balžalorsky, Samo Kutin, Jošt Drašler, Marko Karlovčec, Andrej Boštjančič, Tomaž Grom, Tao G. Vrhovec Sambolec, Cene Resnik, Ana Kravanja, Boštjan Gombač, Boštjan Simon, Matija Krečič, Janez Dovč, Goran Krmac, Mario Rechtern, Sabir Mateen, Johannes Bauer, Evan Parker, Petr Zelenka…

Jošt Drašler osim muzikologije studirao je i kontrabas na konzervatoriju u Celovcu kod prof. Uliju Langthalerju. (free jazz, slobodna improvizacija, flamenco, avant rock…). U zadnje vrijeme intenzivno se bavi s područjem slobodnih glazbenih praksi. Redovito pohodi, ali i organizira radionice slobodne improvizacijske glazbe (BCMF, Raziskava refleksija, Mariboring, 4 States Sessions i dr.). Sa Zavodom Sploh radi kao jedan od kuratora programa Neforma. Sudjelova je s najrazličitijim glazbenicima iz raznovrsnih žanrova i nadžanrova, od free jazza preko slobodne improvizacija, do flamenca i avant rocka. Bio je član bendova poput: Zmajev rep, Malik, Kombo Zlatka Kaučiča, Balžalorsky Drašler 3o, Aleš Rendla sekstet i mnogih drugih. U 2014. je s bendom Drašler/Karlovčec/Drašler trio izdao ploču Stir, koja je izšla pod okriljem založbe Zavod Sploh u koprodukciji s L’innomable. Surađivao je (a s mnogima još uvijek radi) s glazbenicima kao što su: Zlatko Kaučič, Tomaž Grom, Kaja Draksler, Vasko Atanasovski, Vlatko Stefanovski, Jure Pukl, Herb Robertson, Evan Parker, Johannes Bauer, Sabir Mateen, Martin Kuchen, Boštjan Gombač, Vitja Balžalorsky, Mario Rechtern, Cene Resnik, Andrej Fon, Samo Kutin, Vid Drašler, Ana Kravanja, Boštjan Simon, Bojan Krhlanko…

Postava:
Mario Rechtern – tenor, bariton i sopran saksofon
Linda Sharrock – vokal
Vid Drašler – perkusije
Jošt Drašler – kontrabas