MARKO TADIĆ: PROLAZNA FORMA

Novu sezonu u Green Room galeriji započinjemo u subotu 30. travnja otvorenjem izložbe “Prolazna forma” umjetnika i sveučilišnog nastavnika Marka Tadića.

Prije otvorenja izložbe koje je zakazano za 19 sati, autor će održati radionicu za najmlađe s početkom u 17:30 sati.

Godišnji izložbeni program Green Room galerije u Zaboku osmislio je kustoski kolektiv BLOK.

Uz izložbu Marka Tadića na programu Green Room galerije u 2022. godini bit će realizirane još dvije izložbe fotografija – Bogdan, Alen i Eduard  Štefanić: “Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronika” i Marko Ercegović i Igor Lasić: “Tisak, dvadeset i tri kioska”.

MARKO TADIĆ: PROLAZNA FORMA
30.4. – 15.5.2022.
Otvorenje: 30.4.2022. u 19:00
Likovna radionica za djecu: 30.4.2022. u 17:30 

“Prolazna forma” (isječak iz predgovora)
Atipični arhivi, koje od rastakanja i potpunog nestanka sprečavaju samo slučaj i sporadični pothvati entuzijasta, Tadićeva su specijalnost. Bez fizičkog prostora i institucionalne infrastrukture, usmjeren ka afirmaciji baštine jednoga kvarta i njegovog radničkog identiteta, i sam Muzej susjedstva Trešnjevka jedan je takav arhiv. Istražujući ga, Tadić se fokusirao na one artefakte koji podcrtavaju prepoznatljivo kvartovsko obilježje, a to je stalna promjena urbanog pejzaža koja odražava transformacije u načinima na koje se rješava stambeno pitanje za široke radne slojeve u različitim ekonomsko-političkim prilikama. (…) Kad animira artefakte koji su već i sami po sebi dokument prolaznih trešnjevačkih formi, Tadić oživljava i baštinu utopističkih projekcija: kako savršeni modernistički grad, tako i predmodernu ruralnu komunističku zajednicu kakvu je zamišljao primjerice William Morris, a ne zaobilazi ni svoju čestu referencu, Zagrebačku školu animiranog filma i grad profesora Baltazara. Kontinuirana trešnjevačka (raz)gradnja, inače izvor mnogih frustracija za stanovnike kvarta, postaje materijal za imaginaciju (ne)mogućih mjesta, a rezultat je fragment lišen linearne strukture i jasne logike, sličniji kvartovskoj stvarnosti nego što se na prvi pogled možda čini.

Ana Kutleša

BLOK djeluje od 2001. u području društveno angažirane, kontekstualne i intervencionističke umjetnosti kroz produkciju umjetničkih radova, istraživanja, izdavaštvo te političku i umjetničku edukaciju. U minula se dva desetljeća profilirao kao kolektiv usmjeren na demokratizaciju kulture i umjetnosti te kritiku privatizacijskih procesa, kako u polju kulture tako i šire. Naše djelovanje od samog početka prožima suradnja s različitim akterima, od institucija do aktivističkih inicijativa na lokalnoj i međunarodnoj razini. Nakon niza godina ‘točkastog’ interveniranja u tkivo čitavoga grada i programskih gostovanja u prostorima drugih organizacija i ustanova, 2016. godini pokrećemo prostor za umjetnost i aktivizam BAZA, smješten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu. Od toga se trenutka snažnije okrećemo radu u lokalnoj zajednici, kroz umjetničke produkcije i različite društveno angažirane programe, čiji je okvir uspostavljen i zadat 2018. pokretanjem Muzeja susjedstva Trešnjevka. Ovaj dugoročni projekt smjera osnivanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima reprezentacije i medijacije njegove povijesti koji će biti otvoren svim njegovim stanovnicima.

Pozvane da osmislimo godišnji izložbeni program Galerije Green Room u Zaboku, s lokalnom publikom dijelimo tri izložbe izvorno postavljene u BAZI. Nadamo se da ovaj izbor, ma kako sužen, svjedoči o našoj kustoskoj metodologiji i poziciji koja umjetnost smješta u njezin društveni kontekst, ali i aktivno afirmira njezinu ‘upotrebu’ i važnost za lokalnu zajednicu. Stoga izložbe prati medijacijski program: radionica za djecu i vodstva kustosica i umjetnika.

RADIONICA za djecu
U sklopu izložbe, prije otvorenja, održala se besplatna radionica umjetnika Marka Tadića. Na radionici su se koristile stare fotografije Zaboka na kojima su djeca stvarala vlastite crteže.