Petra Balekić: ”Igra” i koncert etno grupe Primavara

U petak, 23. svibnja u 20 sati u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću otvara se izložba mlade umjetnice Petre Balekić nakon čega slijedi koncert etno grupe Primavara.

 

katalog1

 

Izložba
Petra Balekić: ”Igra”
23.5.2014. – 15.6.2014.
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

 

Otvorenje izložbe je 23.5.2014. u 20 sati.
Izložba ostaje otvorena do 15. 6. 2014.

U ciklusu Igra autorica se fokusira na granice kojima društvo odjeljuje područje ženstvenosti od područja muževnosti. Stavljajući biološke značajke likova u drugi plan, ili ih u potpunosti negirajući, autorica se osvrće na (ne)usvajanje zadanih rodnih uloga kao pretpostavku uspostavljanju identiteta. Orijentirajući se na geste, frizure i odjeću likova te radnje koje izvršavaju, a koje se nužno vežu samo uz jedan rod ne dopuštajući područje preklapanja, autorica ukazuje na društvene produkte kojima je čovjekova priroda ograničena i ukalupljena unutar okvira prihvatljivih normi.

Kroz prikaz dječje igre autorica dovodi u pitanje dogmu o apolitičnosti i nevinosti tog svijeta – ograđujući polje igre rezervirano za muški rod od onog svojstvenog ženskom, osvještava odgojnu ulogu igre u stvaranju rodno ograničenog identiteta. Unatoč tome, igra u svojoj kreativnosti prekoračuje normativne granice i egzistira kao jedino područje koje ima privilegiju boraviti istodobno u svijetu normalnosti i ludila.

Petra Balekić rođena je 1989.g. u Đakovu. 2007.g. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički smjer. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi i radionica te u izvedbama nekoliko javnih radova. Dobitnica je prve nagrade na međunarodnom natječaju Gender Equality in the Private Sector 2012.

___________________________________________________

Koncert
Primavara
Petak, 23.5.2014 u 20:30 h
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

Grupa Primavara spaja tradicijsku balkansku glazbu s melodijama Arabije, ritmički i harmonijski modernizirajući ovu kombinaciju.

Četvero glazbenika će nas uz zvukove buzuki gitare, perkusija, flaute i cimbala provesti putem Balkana, sve do Arabije.  Zanimljivim ih čini spoj neobičnog instrumentarija i vokala koji narodnom pjevanju daje finiji i nježniji prizvuk pa slušajući njihovu glazbu putujemo vlastitim emocijama, od najtužnijih stanja duha do beskrajne sreće i veselja, meraka u svakom pogledu, uz neizbježnu dozu mistike koja se provlači kroz svaku pjesmu.

primavaraweb

 

Primavara su:

Kamenko Ćulap : perkusije
Hrvoje Sudar: gitara, buzuki
Aleksandra Namjesnik: vokal, cimbal
Jelena Horvatinec: flauta

 

 

Poslušajte snimke Primavarinih nastupa:

https://www.youtube.com/watch?v=BnPV_WX2yvM
https://www.youtube.com/watch?v=yOCuRC-lA58
https://www.youtube.com/watch?v=ynRAmUL1UrI
https://soundcloud.com/search?q=elena%20primavara%20band

Ulaz slobodan!

___________________________________________________

Ukoliko želite primati obavijesti o našim filmskim i koncertnim programima, javite nam se na mail zelena.dvorana@gmail.com!

Program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija