SANDRA HALUŽAN KVARTET

Koncert: Sandra Halužan kvartet

Utorak – 21. lipnja 2022. u 21 h – Polanović, Zabok

Sandra Halužan hrvatska je multiinstrumentalistica, vokalistica, vokalna pedagoginja, aranžerka i skladateljica. Potječe iz glazbene obitelji, gdje već od najranije dobi pokazuje veliki interes za glazbu i stječe prva glazbena znanja. Klasičnu glazbenu naobrazbu stječe u glazbenim školama „Vatroslav Lisinski“ (teorija glazbe i klarinet) i „Blagoje Bersa“ (solo pjevanje). Tijekom srednje škole usavršava se na vokalnim i instrumentalnim seminarima klasične glazbe.

Prije 2 godine, Halužan okuplja kvartet u sastavu Joe Kaplovitz (klavir), Bojan Skočilić (kontrabas) i Antun Profeta (bubnjevi), a ona sama pjeva te svira saksofon, klarinet i indijansku flautu. U tom sastavu komponira i izvodi jazz aranžmane autohtonih zagorskih skladbi, te autorskih skladbi na autohtonom zagorskom jeziku.
Album “Vu plavem” (Geenger Records) broji 9 skladbi koje su snimljene akustično, uživo, od 8. – 9. siječnja 2022. godine, u Studiju 21 Joe-a Kaplowitza, gdje je album također i miksan i masteriran.
Na albumu se nalaze autohtone zagorske skladbe iz davnih 1900-ih i kasnijih godina koje je Sandra aranžirala u novom jazz/blues stilu, te autorska skladba ”Iščem”.
Pjesme govore o čovjeku iz Zagorja, načinu življenja na zagorskim bregima prije više od sto godina, o mukama težaka, preživljavanju rata, odlascima i ponovnim vraćanjima svojim korijenima i precima, univerzalnoj ljubavi, te vječnoj potrazi za suštinom bivanja.
Kroz album “Vu plavem” stare skladbe ponovno žive, ali u sasvim novom ruhu, bojama, linijama, zvukovima i ritmovima te donose duh starog vremena na potpuno novi način.