BRANKA CVJETIČANIN – BUTTER ECONOMY / EKONOMIJA MASLACA

BRANKA CVJETIČANIN
BUTTER ECONOMY / EKONOMIJA MASLACA

9. – 24.3.2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MANIFESTO (I)MIGRANATA

Nazivaju nas ilegalcima, strancima, gastarbajterima, graničarima, nepoželjnima, prognanicima, izbjeglim licima, kriminalcima, ne-gradjanima, gradjanima drugog reda, teroristima, lopovima, onima bez dokumenata, okupatorima.

Mi dajemo svoj glas i težimo ka ostvarenju slijedećih načela:

  1. Medjunarodna povezanost počiva na radu i životu migranata i postala je naša svakodnevnica i stvarnost. Upravo ta povezanost mjesto je u kojem svi obitavamo. Kvaliteta života osobe u nekoj zemlji posljedica je rada i života migranata. Mi smo dio mehanizma promjene.
  2. Mi smo povezani s bar dvije zemlje. Višeobrazni fenomen migracija nije moguće rješavati jednoobrazno jer takav pristup generira osjetljiv položaj i realitet migranata. Implementacija univerzalnih prava je esencijalna. Pravo na uključenost pripada svakome.
  3. Mi imamo pravo seliti se, isto kao i pravo da nas se ne prisiljava na seljenje. Mi tražimo iste privilegije kao korporacije i medjunarodna elita, koji imaju slobodu putovanja i mogućnost uspostavljanja života gdjegod to izabrali. Mi svi zaslužujemo priliku i šansu za razvoj. Mi svi imamo pravo za bolji život.
  4. Mi vjerujemo da jedini zakon koji zaslužuje naše poštovanje je Zakon bez predrasuda, jedan koji štiti sve, gdje god da jesu. Bez iznimaka. Bez isključivanja. Mi osudjujemo kriminalizaciju života migranata.
  5. Mi svjedočimo da biti migrant ne znači pripadati nekoj specifičnoj socijalnoj klasi, niti nositi odredjeni legalni status. Biti migrantom znači biti istraživačem, znači kretanje koje je naše zajedničko stanje. Solidarnost je naše bogatstvo.
  6. Mi smatramo da je svaki pojedinac s neotudjivim pravom, istinski barometar civilizacije. Mi se poistovjećujemo s pobjedom i ukidanjem robstva, s pokretom za civilna prava, postignućima prava žena, i rastućim postignućima Queer zajednice. Naša odgovornost i naša povijesna dužnost je učiniti prava migranata slijedećim trijumfom u traganju za ljudskim dostojanstvom. Neizbježno je da će loš odnos prema migrantima koji postoji danas, sutra postati naša posramljenost.
  7. Mi ističemo vrijednost ljudskog iskustva i intelektualnog kapacitata koji migranti uvelike donose kao i bilo koju drugu vrstu rada koju pružaju. Mi pozivamo na uvažavanje kulturnih, socijalnih, tehničkih i političkih znanja s kojima migranti raspolažu.
  8. Uvjereni smo da bi funkcionalnost medjunarodnih granica trebalo ponovo preispitati kako bi bile u službi humanosti.
  9. Mi razumijemo potrebu oživljavanja ideje zajedništva, zemlje kao prostora u kojoj svatko ima pravo pristupa i uživanja.
  10. Mi svjedočimo tome kako strah stvara granice, kako granice stvaraju mržnju i kako mržnja isljučivo služi tlačiteljima. Mi smatramo da su migranti i ne-migranti medjusobno povezani. Kada su prava migranata odbijena, prava gradjana su u opasnosti.

Dignitet nema nacionalnost.
Medjunarodni pokret Imigranata, listopad 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branka Cvjetičanin, 1969. Zagreb, multimedijalna/intermedijalna umjetnica, educira se u području izvedbenih umjetnosti. Specijalizira site-specific kazališnu režiju i produkciju in situ (MAPA Amsterdam, staž Oerol Festival Terschelling).2006 stječe PhD na Bauhaus Kollege Dessau. Predsjednica je Polygon OSa. Članica je HZSUa i ULUPUHa.

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:
ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH