OTKAZANO! Diskurz i Leifert @ Zelena dvorana, 19.04.2013

Dragi prijatelji koncert grupe Diskurz i Leifert je otkazan!!
Nadamo se da ćemo sljedeći termin imati već na jesen.
pratite i dalje naš program.

Dva riječka benda Diskurz i Leifert nasutpiti će u petak 19.4. u Zelenoj dvorani u Zaboku.

DISKURZ je uvjerljivo najmlađi riječki band ikada, koji je potpisao diskografski ugovor bez obzira na beskompromisan stav prema glazbi, društvu i glazbenoj industriji. Oformili su ga trojica mladića, sličnog glazbenog usmjerenja i pogleda na okolinu, u Rijeci početkom 2006. godine. Nakon nekoliko koncerata po Rijeci i okolici snimljen je demo album sa 9 stvari te stalan rad benda kulminirao je pobjedom na riječkoj gitarijadi 2007. godine. Uslijedili su brojni koncerti (Buzet, Pula, Zadar, Šibenik, Split, Zagreb, Osijek, Sarajevo) od kojih valja izdvojiti one u Rijeci i Zagrebu kao predgrupa legendarnim Termitima, Parafima i ostalim novovalnim skupinama na koncertu ”Riječki Novi Val”. Krajem 2008. godine bend potpisuje diskografski ugovor s Dallas Recordsom te u svibnju 2009. izlazi prvi singl za pjesmu “Želite” koja će se naći na albumu prvijencu “U protivnom”.
Nakon izlaska albuma koncerti su sve češći i bend promovira album prvijenac diljem Hrvatske. Od važnijih koncerata svakako treba izdvojiti nastupe na “Hartera Festivalu” i na “Rokaj Festu” koji su dva od tri najveća festivala u Hrvatskoj kao i onaj u Zagrebu kao predgrupa grupi Mudhoney iz Seattla (US) jednoj od najutjecajnijih skupina grungea. Na kraju godine album “U protivnom” proglašavan je albumom godine, a kao najbolji novi izvođač Diskurz dobiva Zlatnu Kooglu. O bendu dodatno govori i činjenica da ih je uočila diskografska kuća “Todo Destruido” iz Texasa koja im je ponudila objaviti album u Americi čije izdanje se dogodilo krajem rujna 2010.
U proljeće 2011. objavljuju svoj drugi studijski album “Nova stvarnost”. Jedanaest novih pjesama najavio je singl ”Jedini”, a zaokružio singl spot “Kružno dno” koji je otkrio zaokret ka mračnijem, ozbiljnijem i slojevitijem izričaju. Na kraju 2011. izlazi i instrumentali EP pod nazivom “U raljama” s kojim je Diskurz napravio još jedan korak u alternativniji izričaj. U sklopu koncertne promocije drugog albuma ističe se nastup na Mast festivalu, a zadnji veliki koncert održan je za doček Nove godine na Korzu u Rijeci.
Nakon toga dolazi do promjene postave gdje frontman Bojan Bajić, gitarista, vokal i producent benda nastavlja kao jedini izvorni član. Iza toga, drugi album “Nova stvarnost” je nominiran za Porin kao najbolji alternativni album 2011. godine. Bojan je nominiran za nagradu Status u kategoriji najbolji gitarist 2011., treći album je u toku snimanja, novi line up je uvježban, a tu su i novi singl spotovi, “Pojačaj me” i “Rezonance”.

Uz presjek dosadašnjeg materijala grupa će premijerno izvoditi odabrane pjesme koje će se naći na nadolazećem albumu.

LEIFERT je nastao 2010. godine promjenom postave grupe Larve, a sačinjavaju ga dvije vrlo mlade žene: Petra Leifert na vokalu, bassu, sintu i matrici i Gia Leifert na sintu. Radi se o elektro synth duo band-u koji kombinacijom nekih starijih bendovskih štihova, kao što su EBM kasnih 80ih i synth pop tokom 80ih, i novijih tehnika stvaranja pretežito sintetičkih zvukova, tvore jedan zaseban i pomaknuti zvučni zid elektronske glazbe. Do sada su nastupale po Rijeci, Zagrebu, Zaboku, Krku, Kninu itd. te u velikom broju po Sloveniji otkuda najviše nose pozitivne reakcije. Na koncertima stvaraju mističnu ali i punu naboja atmosferu koja uz izraženu vizualnu estetiku daje punu sliku benda.
Početkom 2013. odabranih dvanaest pjesama, stvaranih od vremena nastanka benda, upravo je objavljeno na istoimenom Leifert-ovom prvom studijskom albumu. Nakon dva singl spota krenula je koncertna promocija.

Leifert će na koncertu proći kroz cijeli album koji će biti popraćen sa video kulisama.

Ulaz 20 kn

Program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo Kulture RH, Krapinsko-zagorska županija

ajmo rijeka