BITKA NA NERETVI

BITKA NA NERETVI
Subota, 15.12.2018. u 20 sati
Zelena dvorana, Zabok
Ulaznice 30 kn


BITKA NA NERETVI – predstava zagrebačke umjetničke grupe “Bacači sjenki” dolazi na parket Zelene dvorane

15. prosinca 2018.

Nastala je prema konceptu i u režiji Borisa Bakala, predstava ima sastojke predavanja-performansa koji su utkani u gusto, složeno scensko tkivo. Polazeći od razgovora o produkcijskim detaljima iz Bulajićevog filma “Bitka na Neretvi”, izvođači Boris Bakal i Leo Vukelić rastavljaju i sastavljaju kockice privatne i javne povijesti. Čeprkaju po prašnjavim sjećanjima na Jugoslaviju, Titove pionire, himnu “Hej Slaveni”, uspjehe jugoslavenskih sportaša. U mreži fikcije i stvarnosti, istina i laži, predavanja i napete dramske igre, audio i video snimaka, uglavljeni između stolova, knjiga i redova gledatelja koji ih opkoljavaju, autori otvaraju mnoštvo društveno-politički vrućih tema.


Autor koncepta i redatelj: Boris Bakal
Dramaturginja predstave: Anja Pletikosa
Scenograf predstave i koautor: Leo Vukelić
Izvođači radova: Boris Bakal, Leo Vukelić
Autor glazbe i zvučnih slika: Tomislav Babić
Kostimografkinja: Ivana Bakal
Video oblikovanje: Vedran Senjanović
Oblikovanje plakata i knjižice: Ivan Klisurić
Video i audio suradnja: Domagoj Klasić i Oleg Colnago
Produkcija: Bacači Sjenki

IZ KRITIKA:
“…ovde je inspirativno metaforički postavljen odnos između metafizičkog i fizičkog, u potrazi za dubinskim razumevanjem našeg sveta.”
Ana Tasić, Politika, “U vodi i limunovom soku”

“…Predstava svojim verbalnim obratima pomalo sliči na onu briljantnu knjigu ‘Hrastovi koje obaraju’, koja opisuje razgovor francuskog konzervativnog predsjednika Charlesa de Gaullea i lijevo orijentiranog ministra kulture Andréa Malrauxa, u kojem se miješaju vremenske koincidencije, lucidne primjedbe i dramatične povijesne slike.”
Bojan Munjin, Novosti, “U potrazi za ljudskom sudbinom”

“Iako bismo mogli o brojnim izvođačkim i redateljskim zahvatima razgalabati do iznemoglosti, ipak mi se najviše sviđa ovaj mali dijalog, gotovo globalna želja svih umornih i pametnih: „Što ti hoćeš?“ „Hoću van iz ovog sranja!“”
Olga Vujović, Kritikaz “Oj, Neretvo vodo ladna”