DAMIR AVDIĆ & DJEČAK IZ VODE

DAMIR AVDIĆ & DJEČAK IZ VODE

Petak, 1.4.2016. 21:00
Zelena dvorana, trg D. Domjanića 6. Zabok

BOSANSKI PSIHO DOLAZI U ZELENU DVORANU!
“Ne nosi tuđe ideale, ne lomi leđa đaba…”

Bosanski psiho dolazi vam pružiti uredno savijenu zastavu vaše slobode uz plotune, grmljavinu i tresak njegove gitare. Sloboda mišljenja, sloboda kritike, sloboda u vašim životima je mrtva. On se ne bori za vašu slobodu, ponekad se čini da mu ni njegova sloboda više nije bitna… Bitan mu je samo trenutak kojim se ruga vašim zabludama, vašim vašarima, vašim kafama – vama! Iskezit će vam se i ugristi za lice svojim stihovima. Imao je dvadesetidvije, izgradio je poštu, napisao nekoliko knjiga, režirao i svirao nostalgičarima na dva floora. No prije svega, Damir Avdić – Bosanski Psiho – Diplomatz – Graha je apatrid i manjina koja će vam pojesti utrobu svojim hardcorerifovima i stihovima. 1.4. Manjina i Zelena Dvorana postaju enklava hardcorea!

MULTIPRAKTIKFANTASTIK ZVAN DJEČAK IZ VODE
“Nisam filozof al mogu da razmislim…”

Dječak iz Vode a.k.a. Edin Džambić poznat je po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko duhovitih dosjetki obojanih specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom koji svaku ideologiju baca na pod, sve do intimističkih glazbenih zapisa.

Potentan autor s par stotina pjesama na osam albuma, dobar drug i umjetnik, Edin Džambić igrao je šaha s pravoslavnim popom, imamom, četnikom, ustašom i mudžahedinom. Svakog je posredno opisao u svojim pjesmama i pričama, nijednome nije ostao dužan, a bogami ih i pobijedio u šahu. Odličnih pjesama ovog genijalnog autora ima više nego je poj’o čevapa u svom mladom čupavom životu.

 

PROGRAM JE POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH