Dugometražni četvrtak @ Zelena dvorana Zabok, siječanj 2013.

savage_memoryČetvrtak, 10.01.2013. u 20 sati
Ponovno u dokumentarnom četvrtku predstavljamo festival Etnofilm Rovinj.

ETNOFILM – međunarodni festival etnografskog filma u organizaciji Etnografskog muzeja Istre – promiče filmove s inovativnim pristupom kulturnim fenomenima i etnografiji svakodnevice. 5. izdanje festivala održat će se tradicionalno u Rovinju od 24. do 27. travnja 2013. godine. Uz druženje s gostujućim autorima filmova, publiku očekuje i radionica digitalne vizualne antropologije, radionice animiranog filma za djecu, predavanja o recentnim vizualno-antropološkim temama te izložba i koncert u popratnom programu.
„Divlje pamćenje“
Autor, režija, producenti : Stuart Zachary, Thomson Kelly

Država: SAD
Trajanje: 75 min

O filmu
Film Divlje pamćenje bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća, čiji doprinos međukulturalnom razumijevanju još dandanas pobuđuje interes. Ispričan iz perspektive njegovog praunuka, film slijedi kontroverzno naslijeđe Malinowskog unutar antropologije, vlastite obitelji te na Trobrijandskom otočju na Novoj Gvineji.

O autoru
Zachary Stuart, redatelj/producent, dokumentarni je film studirao na Harvardu unutar programa za Vizualne i ekološke studije. Autor je filmova: This is Just This i Public Voices. Radio je na brojnim interdisciplinarnim video i filmskim projektima (radio je kao montažer za plesni komad For Them plesačie Hane van der Kolk te kao snimatelj na filmu Occupation i rock operama Faith Solowaya Jesus Has Two Mommies i Miss Folk America). Kely Thompson trenutno producira dva dokumentarca – Gaining Ground, nastavak nagrađivanog dokumentarnog filma Holding Ground, An American Dilemma. Bila je jedna od producentica serije u četiri nastavka, Unnatural Causes: Is Innequality making us sick (nagrađen DuPont/Columbia nagradom the nagradom National Science Academy’s Broadcast) te jednosatnog dokumentarnog filma Herskovits at the Heart of Blackness (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu Hollywood Black).

 

17.01.2013. @ Zelena dvorana, 20 sati, 10 kn.
Posljednja ambulantna kola Sofije
r. Ilian Metev, Njemačka/Bugarska/Hrvatska, 2012., 75′
U gradu u kojem 13 kola hitne pomoći pokušava opslužiti gotovo 3 milijuna stanovnika, Krassi je netipičan heroj: puši cigaretu za cigaretom i spašava živote u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Ovo je film o avanturama doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Boreći se pod navalom besmislica zdravstvenog sistema koji je u rasulu i jedva zarađujući za život, njih troje pokušavaju spašavati živote. Na leđima društvene i političke nesreće najsiromašnije i najkorumpiranije članice EU, vode ih humane kvalitete, altruistička djela i smisao za humor. Jedna od najtragičnijih žrtva države je zdravstveni sustav i to se najviše osjeća u službi hitne pomoći. Nakon 20 godina kapitalizma, broj hitnih službi u Sofiji pao je sa 140 na 13. Sustav je blizu potpunog raspada…
O redatelju:  
Ilian Metev je bugarski redatelj, snimatelj i akademiski violinist. Diplomirao je režiju dokumentarnog filma 2008. godine na National Film & Television School (Velika Britanija). Njegov diplomski film Goleshovoprikazan je na više od 60 svjetskih festivala i primio je 17 glavnih nagrada, uključujući nagradu BBC Development, Don Quixote u Krakowu i nagradu Talent Dove na filmskom festivalu DOKLeipzig.
Nagrade:
CANNES FF, Critic’s Week, Francuska – France 4 Visionary Award / KARLOVY VARY IFF, Češka – najbolji dokumentarac / DOK LEIPZIG, Njemačka – Silver Dove / JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FF, Češka – Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarac / ZURICH FF, Švicarska – posebno prizanje / DOC LISBOA, Portugal – posebno priznanje / DOKUFEST, Prizren, Kosovo – najbolji balkanski dokumentarac / MEDITERAN FILM FESTIVAL, Široki Brijeg, BiH – nagrada publike / MEĐUNARODNI KINOFESTIVAL ‘2 IN ONE’, Moskva, Rusija – najbolji zvuk

TRAILER: http://www.youtube.com/watch?v=Bg67useA8-E&feature=player_embedded

 

UrokČetvrtak, 24.1.2013. @ Zelena dvorana, 20 sati

Dokumentarni film Urok i kratki film o razmjeni mladih

Dokumentarni film Urok koji govori o rock sceni u malom gradu Bistrica Ob Sotli i o projektu Urok. Godine 2005. Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli provodila je projekt Urok kroz koji su njihova lokalna četiri vrlo aktivna benda snimali CD. Upravo o tome se i radi ovaj film koji dokumentira nastajanje CD te turneja i sva događanja vezana uz isto.
Ovo je uvid u to kako mali gradovi žive zajedno sa svojim bendovima te Mladinskim društvom Bistrica ob Sotli i klubom Metulj. Bendovi: The Ghen, Malik, NoCenzura, Zmajev rep i Eternia.
Autor: Andrej Černelč, Mladinski centar Bistrica ob Sotli
Titl: Andrej Černelč

Uz to prikazati ćemo i kratki film o tome kako su se mladi iz Zagorja ovo ljeto zabavili na Međunarodnoj razmjeni mladih u Bistrici ob Sotli. Film počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

AngeliČetvrtak, 31.1.2013. @ Zelena dvorana, 20 sati
Anđeli i Slovak Queer Film Festival

U sklopu predstavljanja Slovak Queer Film Festivala donosimo vam film Anđeli slovačkog autora Róberta Šveda.
Film će se prikazati u Zelenoj dvorani 31. siječnja s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Anjeli (Anđeli)
Redatelj: Róbert Šveda
Trajanje: 96 min.
Zemlja i godina proizvodnje: Slovačka, 2012.
Glume: Peter Bebjak (Michal), Jozef Zetyák (Rafael), Kristína Farkašová (Gabriela), Andrej Dúbravský, Elena Podzámska, JánJackuliak, Dominik Sedláček, Dominika Zeleníková

O filmu:
Kada Michaelu diagnosticiraju rak jetre. Umjesto da krene na kemoterapiju odluči se povući  u osamljenu kučicu kraj jezera. Tamo namjerava napisati knjigu. U kučici na jezeru mu se pridružuje njegov životni partner i medicinska sestra. Sve se čini nekako depresivno i teško dok im se jednog dana na pragu ne pojavi karizmatičan mladić.

O redatelju:
Róberta Šveda diplomirao je režiju na umjetničkom fakultetu u Bratislavi. Tijekom studija režirao je nekoliko kratkih filmova koji su bili prikazani na raznim međunarodnim festivalim. Njegov dugometražni prvijenac „Demoni“ kritika u Češkoj je dobro prihvatila te je bio nagrađivan u Slovačkoj. Anđeli su njegov drugi dugometražni film.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=uOsfmZfQ0ho