Dugometražni četvrtak, veljača @ Zelena dvorana, Zabok

Ovaj mjesec smo posvetili hrvatskom filmu. Prvi na redu će se naći dokumentarni film Đure Gavrana Veliki dan (14.2.) koji govori o vjenčanjima i svemu oko njih. Jako prigodan film za Valentinovo. Film Ćaća redatelja Dalibora Matanića prikazati ćemo 21.2.,a o ovom filmu ste vjerujemo već puno čuli, pa je sad i pravo vrijeme da ga pogledate na velikom ekranu. Zadnji film u veljači (28.2.) biti će iz produkcije Fade in. Radi se o ostvarenju Gabriel Vlatke Vorkapić, a film odgovara na pitanje Tko je Gabrijel i kako će ispuniti želje onima otvorena srca?

Veliki dan

14.02.2013.

Veliki dan – Đuro Gavran, 20 sati, ulaz besplatan

Nije slučajno da smo odabrali ovaj film baš za Valentivno, zato povedite sebi dragu osobu na ovaj dokumentarac koji govori o vjenčanjima i svemu oko njih.

 

Film je osvojio je Grand Prix na prošlogodišnjim, 21. Danima hrvatskoga filma, a redatelja ste možda i upoznali na jednom od TFF-a pošto je čest gost.

O filmu:

Ovaj film prikazuje što su mladi spremni prihvatiti i koliko ih sve to košta kada se radi o vlastitu vjenčanju. Vjenčanje je poseban događaj u životu. Tradicionalno vjenčanje zahtijeva duge i detaljne pripreme. Ovaj film prikazuje što su mladi spremni prihvatiti, koliko ih sve to košta i u čemu ne može biti kompromisa kada se radi o vlastitu vjenčanju. Na njihovim željama razvija se i tržište koje te potrebe zadovoljava. Postoje ljudi koji snove o vjenčanju pretvaraju u stvarnost. Kada dođe ‘veliki dan’.

O autoru:

Đuro Gavran rođen je 1982. u Bjelovaru. Godine 2007. diplomirao je na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (smjer dizajn grafičkog proizvoda). Godine 2007. upisuje magisterij na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Filmska i TV režija (smjer dokumentarni film). Izlagao je na tri samostalne, tridesetak skupnih domaćih i međunarodnih izložbi i na desetak filmskih festivala. Sudjelovao je u osnivanju i radu kreativnog kolektiva N,JAB – Novi, jako alternativni bend. N,JAB je pokret (njabizam) čiji sljedbenici izražavaju svoje ideje, misli i osjećaje neovisno o mediju, poznavanju medija i konačnom rezultatu. Jedan je od osnivača udruge Priroda i društvo koja se bavi promicanjem prirodnih, društvenih i kulturnih vrijednosti. Živi i radi u Zagrebu kao slobodni umjetnik u području multimedije (dizajn, fotografija, kamera, dokumentarni film). Filmografija: ‘Kelti’ (2011), ‘Bojan’ (2010), ‘Glassballetdancer’(2005). Bio je snimatelj na filmovima Igora Bezinovića: ‘Nepovratno’ (2009) i ‘Nadprosječan’ (2008).

Redatelji i scenarist: Đuro Gavran

Produkcija: ADU

Godina: 2011.

 

Ćaća plakat21.02.2013.

Ćaća – Dalibor Matanić, 20 sati, ulaz 10 kuna

 

O ovom igranom filmu ste zasigurno već čuli, zato dođite u Zelenu i napokon ga pogledajte.

 

Sinopsis:

Kći je nagovorila svog dečka i sestru na putovanje u ličku zabit. Tamo živi njihov otac koji je davno napustio obitelj. Saznavši da je bolestan, ovo je Kćeri zadnja šansa da obavi razgovor s ocem o svemu što se dogodilo u prošlosti. U ličkim izoliranim horizontima počinju se otkrivati duboko zatomljene mračne obiteljske tajne…

 

 

igrani film, 70 min, Hrvatska 2011.

produkcija: Kinorama

scenarist i redatelj: Dalibor Matanić

glavne uloge: Judita Franković, Iva Mihalić, Igor Kovač i Ivo Gregurević

Nagrade:

58. Pula film festival: Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za kameru, Zlatna arena za najbolju sporednu glumicu (Iva Mihalić), Nagrada za najbolji film međunarodnog udruženja kritičara FEDEORA

Detective Fest 2012, Moskva, Rusija – nagrada: diploma

O autoru:

DALIBOR MATANIĆ rođen je 1975. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 2000. godine festivalskom i kino uspješnicom “Blagajnica hoće ići na more” kojoj je slijedio jednako dobro primljen i film “Fine mrtve djevojke”, nagrađen u Puli i Velikom Zlatnom Arenom stručnog žirija, i nagradom publike i nagradom kritike, između ostalih nagrada. Nakon toga režirao je još pet dugometražnih igranih filmova (“Sto minuta Slave”, “Volim te”, “Kino Lika”, “Majka asfalta” i “Ćaća”) i nekoliko kratkih igranih filmova (“Suša”, “Tulum”, “Mezanin”) od kojih su dva imala međunarodnu premijeru na canneskom filmskom festivalu. “Tulum” je nakon canneske premijere prikazan na gotovo osamdeset filmskih festivala i nagrađen s 19 nagrada.
Matanić je za svoj rad dobio cijeli niz međunarodnih i hrvatskih nagrada i stručnih priznanja. Član je Europske filmske akademije.

 

gabriel228.02.2013.

Gabriel – Vlatka Vorkapić, 20 sati, ulaz besplatan

Jako zanimljiv dokumentarni film u produkciji Fade in-a. Pravi dokumentarni „ljubić“ sa sretnim završetkom.

O filmu:

Erotski fotograf otkriva tajne prolaze u gradu Zagrebu dok snima razodjevene djevojke. U izlogu, prekrivena ribom, leži naga umjetnica tijekom performansa. Njezin treći muž, kojeg je upoznala na groblju (baš kao i prvoga), lakira joj nokte. Dvoje glumaca (par i u stvarnom životu) izvode prizor silovanja. Kineski turisti otkrivaju zagrebačke javne kuće iz prošlog stoljeća, a pjevačica čezne za ‘onim pravim’. Tko je Gabrijel i kako će ispuniti želje onima otvorena srca?

O autorici:

Vlatka Vorkapić diplomirala je televizijsku i filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Udruženja filmskih redatelja, scenaristica i redateljica niza nagrađivanih dokumentarnih i igranih serija (‘Pučka intima’, ‘Zagonetni ulomak’, ‘Pričopričalica’, ‘Kad zvoni?’… ). Režirala je dvadesetak dokumentarnih filmova, dva kratka igrana filma i nekoliko nagrađivanih kazališnih predstava. Za kratki film ‘Driver’s Licence’ (Vozačka dozvola) nagrađena je 1992. na Međunarodnom filmskom festivalu u Muenchenu za najbolji scenarij. Godine 2006. primila je od Ministarstva kulture nagradu Marin Držić za najbolju kazališnu dramu ‘Judith French’.

Redateljica: Vlatka Vorkapić

Scenaristica: Martina Globočnik

Produkcija: Fade in

Godina: 2011.

 

Medijski pokrivaju: www.zpress.hr