DUNJA KNEBL I ROKO MARGETA

Koncert: Dunja Knebl i Roko Margeta

Subota, 25.06.2022. u 21 h – Polanović, Zabok

 

Dunja Knebl i Roko Margeta surađuju od 2018. kada su se udružili za nastup na festivalu ETNOFEST u Subotici (Roko je te godine postao članom Dunjine grupe Kololira). Svidjela im se suradnja bez obzira na razliku u godinama (gotovo pola stoljeća), te su na Dunjin prijedlog snimili prvi zajednički album „Svilarica svilu prede“ koji je postigao veiki uspjeh jer se početkom 2020. našao na jednoj od najznačajnijih world music ljestvica na svijetu, Transglobal World Music Chart.
https://dunjaknebl.bandcamp.com/album/svilarica-svilu-prede
Time nije prestala suradnja jer su 2021. izdali još jedan zajednički album – „Songbook Songs“.
https://dunjaknebl.bandcamp.com/album/songbook-songs
Za razliku od prvog albuma na kojem su tradicijske pjesme samo iz Hrvatske, na drugom albumu su pjesme iz raznih zemalja koje su i dio Dunjine autobiografske priče:
https://dunjaknebl.com/w2/songbook-songs-project/
Cilj je bio spojiti u jedan univerzalni i svevremeni, suvremeni glazbeni svijet sva podneblja gdje su živjeli (SAD, Rusija, Indonezija, Egipat, Kina, Hrvatska), koji istovremeno zvuči kao iz nekih davnih davnina, ali i posve ovovremeno, s namjerom, da na novi način zazvuče stare, prelijepe, polu-zaboravljene tradicijske pjesme. Zanimljivost njihovih aranžmana dijelom se temelji na impozantnom broju instrumenata koje koriste, od posve egzotičnih, do tipičnih za etno izvedbe: indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, egzotične flaute/frulice (od indonezijskih do irskih), male perkusije, dječji klavir, gitare