FILM: Kinofil @ Green Room Cinema, 11.10.2011., 20 sati

Green Room Cinema vam predstavlja dokumentarni film „Kinofil“ Damira Janečeka. Angažirani dugometražni dokumentarni film o poslijeratnom Sarajevu i hajci koja se u tom gradu provodi nad nedužnim životinjama, naročito psima.
“Napravio sam ovaj film jer se i sam osjećam poput uličnog psa” Damir Janeček
Projekcija i druženje sa autorom će se održati u Zelenoj dvorani 11.10.2011. s početkom u 20 sati.
Ulaz je besplatan!
Ovaj film je krik, pokušaj da se spriječi patnja i bol nedužnih životinja koja se godinama sprovodi u Bosni i Hercegovini i o kojoj se po prvi put filmom progovara.

O filmu:

Ovo je bosanska priča o lošem tretiranju ‘najboljih čovjekovih prijatelja’ – pasa. Na ulicama ih mučki hvataju žicama i ubijaju na licu mjesta. Gradske vlasti nemaju sluha za inicijative aktivista da se u tom gradu, unatoč urednoj dokumentaciji, izgradi pravi suvremeni azil za pse. I dok je nebriga vlasnika pasa sve veća, biznis sarajevskih šintera cvate, čak i s pojedinim gradovima u Republici Srpskoj.No, u Sarajevu djeluje Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama ‘SOS’ koje se zahvaljujući osnivaču Velimiru Ivaniševićui njegovoj supruzi Silvi, svakodnevno bore protiv okrutnosti. Vlastitim zalaganjem, uz pomoć nekoliko mladih aktivista, udomili su i izlječili na stotine sarajevskih pasa lutalica, boreći se s nerazumijevanjem građana, agresivnim lobijima i nezainteresiranim vlastima, a riskirajući zdravlje, brak, pa i vlastite živote.

Silva se zbog pritisaka preselila iz grada, a Velimiru, kojega već zovu i Velja Pas, svakodnevno prijete. Žestok aktivistički film koji poziva na akciju…

 Trailer:
Režija: Damir Janeček
Scenari: Damir Janeček
Mentor: Srđan Vuletić
Producent: Damir Janeček i ASU Sarajevo
Direktor fotografije: Srđan Kovačević
Montažer: Sanjin Stanić
Glume: Velimir Ivanišević, Silva Beran Ivanišević…
Ton: Adis Baždarević
Organizator snimanja: Fatima Grahić
Postprodukcija: PrimeTime Sarajevo
Izvršna produkcija: Damir Janeček and Pro.ba Sarajevo
Nagrade:
Stjepan Filipovoć, nagrada za najbolji dokumentarni film

Website: http://www.kinofil.info

tabor.film.festival@gmail.com