FILM: Mama Europa // Klanjec // 19.11.2014. // 19 sati

U suradnji sa Kulturnim centrom Klanjec u prostorijama Gradske knjižnice Klanjec 19.11.2014. s početkom u 19 sati održati će se prva u nizu filmskih projekcija koje radimo u suradnji sa KC iz Klanjca. Riječ je o dokumentarnom film „Mama Europa“ redateljice Petre Seliškar. Film poetično govori o granicama, a znatiželjna djevojčica, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, natjerati će vas na preispitivanje.
Ulaz je besplatan.

mama europa

O filmu:
Mama Europa, r. Petra Seliškar, Slovenija/Makedonija/Hrvatska, 90’, 2013.
Priča bez granica

Kad je mama Petra s partnerom Brandom počela snimati film o granicama Europe, njihova kćer Terra imala je četiri godine, putovnicu prepunu pečata i svoju vrlo jedinstvenu ideju čemu one služe. U ovom obiteljskom poetičnom dokumentarcu, znatiželjna djevojčica, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, natjerala nas je na preispitivanje. Obitelj prelazi schengenske granice, politički uvijek aktualnu makedonsku i grčku, ali i nama posebno vrelu točku između Italije, Slovenije i Hrvatske, gdje susreću osebujne likove na čije su živote ove povijesno labilne granice utjecale. Branko Barič tvrdi da je samo – čovjek, Boris Pahor objašnjava identitet ‘Slovenca u Trstu’, dok Tina i Vasko iz Terrinog omiljenog benda Bernays Propaganda u nacionalnim međama ne vide baš ništa dobroga. Svi oni uspjeli su prijeći vanjske granice samo zato jer su prvo prevladali one unutrašnje.

„Lucidan pogled na vruću temu današnje Europe: granice između država, ograde između ljudi i prepreke u svakodnevnim životima mnogih obitelji. Inventivno koristeći animaciju, dokumentarne slike te putovanje kao sredstvo filmske naracije, priča se vrlo šarmantno odvija i razvija kroz zanimljive dijaloge između majke i kćeri.“
Rada Šešić, selektorica Sarajevo Film Festivala
Redateljica: Petra Seliškar
Scenaristice: Petra Seliškar, Terra Ferro Seliškar
Direktor fotografije: Brand Ferro
Montažerka: Katrin Ebersohn
Animacija: Katrin Ebersohn, Daniel Freymuller
Glazba: Vladimir Rakić, Bernays Propaganda
Dizajn zvuka: Vladimir Rakić
Producenti: Petra Seliškar, Brand Ferro
Koproducenti: Oliver Sertić, Bojan Mastilović
Izvršne producentice: Vanja Jambrović, Petra Trampuž Bocevska, Petrula Veljanovska
Produkcija: Petra Pan Film i PPFP u koprodukciji s Restart Hrvatska i Restart Slovenija

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=WrZapv088F0