FILM: Nije ti život pjesma Havaja @GRC, 26.4.

Najnoviji dokumentarni film Dane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“ održati će se u Zelenoj dvorani 26. travnja s početkom u 20 sati.
Sjećate li se kada ste zadnji put razgovarali s roditeljima? O čemu ste razgovarali? Jeste li otišli korak dalje od vremenske prognoze i dnevne politike?
Pet godina nakon zadnjeg susreta rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su okrenuli leđa jedni drugima… Može li im razgovor o zakopanim obiteljskim tajnama pomoći da ubuduće jedu bez grča u želucu? Može li im neuspjela rođendanska torta pomoći da prevladaju prošlost? Film preko rituala obiteljskih objeda govori o tome koliko je važno osjećati se prihvaćenim od onih koje volimo.
Intimna je to priča o redateljičinoj obitelji koja tijekom doručaka i ručkova razgovara o tajnama i prešućenim emocijama, svemu onome o čemu se teško razgovara i unutar četiri zida, a kamoli javno. Najčešća tema obiteljskih razgovora je ta da je redateljica, njihova kći i sestra, lezbijka.
Film je na ovogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen specijalnim priznanjem i nagradom publike.

Dana Budisavljević rođena je u Zagrebu 1975. godine. Diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Radila je kao montažer, redatelj i producent kreativnih dokumentarnih filmova i TV-serija. Pet godina radila je za dokumentarni filmski projekt Factum kao pomoćnica, a kasnije i kao zamjenica direktora Nenada Puhovskog s kojim je 2005. pokrenula ZagrebDox. S kolegicom Olinkom Višticom 2006. je osnovala filmsku i umjetničku produkciju Hulahup. Filmografija: ‘Dianina lista’ (2011), ‘Nije ti život pjesma Havaja’ (2011), ‘Mijenjam svijet’ (2007-2011), ‘Veliki brodolomi u Jadranu’ (2006-2007), ‘Sve pet’ (2005). Film ‘Sve pet’ osvojio je Grand prix na Danima hrvatskog filma, posebnu nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je na IDFA-i i mnogim drugim festivalima.

tabor.film.festival@gmail.com