FILMOVI NOMINIRANI ZA NAGRADU OSCAR

Kino u Zelenoj dvorani u veljači donosi dva nagrađivana igrana naslova s nominacijom za ovogodišnju nagradu OSCAR.
MUSTANG je prošlogodišnji laureat Sarajevo Film Festivala a SAULUV SIN je dobio glavnu nagradu festivala u CANNESU.

 

Srijeda, 10.02.2016. u 19:30 h
Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
MUSTANG
Deniz Gamze Ergüven – Francuska, Njemačka, Turska, Katar, 2015, 94’ – igrani

Rano je ljeto. U turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula, Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole. Na putu se igraju s dječacima sjedajući im pritom na ramena. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki. Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. No najmlađa Lale odbija sve što predstavlja prijetnju njezinoj slobodi. Njezin nagon za neovisnošću kulminira žestokim odmjeravanjem snaga sa sve konzervativnijom obitelji nakon čega se ostale djevojke odvažuju na epski pokušaj bijega. Mustang je ovogodišnji francuski kandidat za Oscara.

Deniz Gamze Ergüven rođena je u Ankari, a živi u Istanbulu. Studirala je film na školi La Fémis u Parizu, a zatim i književnost i afričku povijest u Johannesburgu. Njezin diplomski rad, film Bir Damla Su, nagrađen je u Locarnu. Scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film Mustang napisala je zajedno s Alice Winocour. Film je nagrađen u Cannesu, Sarajevu i Odessi.

 

Srijeda, 24.02.2016. u 19:30 h
Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
SAULOV SIN
László Nemes – Mađarska 2015 – 107′ – igrani

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog globusa, ‘Saulov sin’ majstorski je redateljski debi. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. ‘Saulov sin’ njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.

ULAZ SLOBODAN

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA