GRS / Čudars – Draksler duo + Braća Drašler u Krapini // 20.2.2015.// 21 sat

Čudars – Draksler duo + Braća Drašler (Impro Jazz)

Petak, 20.02.2015. u 21:00 sat – Mala Dvorana POU Krapina, Šetalište Hrvatskog Narodnog Preporoda 13

ULAZ SLOBODAN!

Jedna od najprominentijih mladih europskih glazbenica i kompozitorica Kaja Draksler, će 20.02.2015. održati koncert u dvorani POU u Krapini. Kaja je krenula na turneju u formaciji Čudars – Draksler dua kojem će se na zagorskom koncertu pridružiti braća Drašler tvoreći kvartet vrhunskih glazbenika mlađe generacije.

U skladbama je prisutan utjecaj jazza i suvremenih skladbi.Kvartet razvija specifičan jezik od autorskih skladbi pa sve do slobodne improvizacije koje će zasigurno odvesti ovaj kvartet u polje istarživanja i to ponajprije zvučnosti. Prvi spontani nastup u ovoj formaciji s braćom Drašler dogodio se tijekom kongresa slobodne glazbe u Kumrovcu naziva Improcon sredinom kolovoza 2014. godine.

Radi se o koncertu za glazbene sladokusce.

Kaja Draksler

Kaja Draksler

Pijanistica i kompozitorica s trenutnom adresom u Amsterdamu gdje je završila kompoziciju na amsterdamskom konzervatoriju a prije toga je zavšila edukaciju na Prince Claus konzevatoriju na području jazza kao i jedan semestar na Purchase Collage u New Yorku. Dobitnica je mnogobrojnih međunarodnih nagrada na području Jazza i suvremene glazbe kao skladateljica i glazbenica. Tijekom ljeta 2014. s gitaristom Matiss Čudarsom je imala turneju po crkvama u Sloveniji nastupajući na orguljama.

Matiss Čudars

Latvijski jazz gitarist i kompozitor koji spada u istaknutije nadolazeće glazbenike iz Baltičkih zemalja. Obrazovanje je stakao na prestižnom amsterdamskog konzervatoriju i Jazz Institutu u Berlinu. Dobitnik je mnogobrojnih glazbenih nagrada. Iza sebe ima nekoliko objavjenih albuma.

Vid Drašler

Bubnjar i udaraljkaš koji je posebno priznat i aktivan na području slobodno improvizirane glazbe i free jazza. S triom Drašler/Karlovčec/Drašler izdao je ploču Stir, s kojom su imali turneje po Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Češkoj. Kao solist 2014. izdao je za Zavod Sploh ploču Kramljanja. Svira i u triu Trojnik te u raznim kombinacijama sa svim poznatijim improvizatorima. Bio je aktivan i u jazz i rock bandovima poput Balžalorsky – Drašler 3o, Zmajev Rep, Kombo Zlatka Kaučiča, Malik in Orkestrada. Aktivan je i kao pedagog – učitelj bubnja.

Jošt Drašler

Osim muzikologije studirao je i kontrabas na konzervatoriju u Celovcu kod prof. Uliju Langthalerju. (free jazz, slobodna improvizacija, flamenco, avant rock…). U zadnje vrijeme intenzivno se bavi s područjem slobodnih glazbenih praksi. Redovito pohodi, ali i organizira radionice slobodne improvizacijske glazbe (BCMF, Raziskava refleksija, Mariboring, 4 States Sessions i dr.). Sa Zavodom Sploh radi kao jedan od kuratora programa Neforma. Sudjelova je s najrazličitijim glazbenicima iz raznovrsnih žanrova i nadžanrova, od free jazza preko slobodne improvizacija, do flamenca i avant rocka.Bio je član bendova poput: Zmajev rep, Malik, Kombo Zlatka Kaučiča, Balžalorsky Drašler 3o, Aleš Rendla sekstet i mnogih drugih. U 2014. je s bendom Drašler/Karlovčec/Drašler trio izdao ploču Stir, koja je izšla pod okriljem Zavoda Sploh u koprodukciji s L’innomable.

Najave koncerata:

NAVEL (CH)
25.02.2015. – Krčma Polanović, Zabok > > EVENT

Zbor ČIPKICE (HR)
07.03.2015. – Velika Galerija Grada Zaboka

TIMBER RATTLE (SAD)
17.03.2015. – KC KLANJEC

Program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministrastvo Kulture RH.