Ana Petrović: ”LIFRAM” i koncert Dunje Knebl

Green Room galerija iz Zaboka u 2014. godini nastavlja suradnju sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta. U petak 10. siječnja u Spomen školu dr. Franje Tuđmana u Veliko Trgovišće dolaze dvije umjetnice.

Program počinjemo u 18:00 sati otvorenjem multimedijalne izložbe LIFRAM umjetnice Ane Petrović, a već u 19:00 sati počinje koncert etno dive Dunje Knebl i njenog pratećeg sastava Kololira.

IZLOŽBA : Ana Petrović LIFRAM
10. 01. 2014. u 18h – 24. 01. 2014.

Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Ulica Stjepana Radića 6, Veliko Trgovišće

Non Visual Film, 6 min u loopu_web

Radovi Ane Petrović iz ciklusa LIFRAM izvedeni su u različitim medijima (video, instalacija, fotografija, crtež), bolje rečeno na granicama tih medija, posjeduju izraženu svijest o mediju u kojemu su izvedeni, a u svim radovima autorica se bavi – što čini iz različitih medija i sredstvima tih medija – propitivanjem medija filma i uopće ulogom svjetlosti u njima.

Možda bi u pristupu ciklusu radova LIFRAM najuputnije bilo početi s objašnjavanjem nadnaslova koji ih okuplja i određuje. Kovanica ”LIFRAM” nastala je kraćenjem engleskih riječi ”light” (svjetlo) i ”frame” (pojedina sličica unutar filma). Enciklopedijska natuknica takvu sličicu definira kao pojedinačnu statičnu sliku ”u nizu isto takvih, od kojih se sastoji filmska vrpca, odnosno projicirani film”. U Filmskom leksikonu dalje se objašnjava: ”Osobitim redanjem takvih sličica dobiva se prividni pokret, odnosno efekt filmske projekcije.” Pokušamo li odrediti opće osobine izloženih radova (Non Visual Film, LIFRAM1, serija fotografija Bez naslova, LIFRAM Daumenkino) uviđamo da su one (uz usredištenost svih radova na propitivanje medija filma): reducirana i jasno određena metoda, dosljedna primjena takve metode, ponavljajuća struktura i minimalistička estetika…”
/Iz teksta povodom izložbe: Luka Kuveždić/

Ana Petrović je 2011. diplomirala na diplomskom studiju na Umjetničkoj akademiji Osijek, smjer multimedija. Od 2011. je asistentica na Umjetničkoj akademiji Osijek. Jedna je od osnivača umjetničke organizacije POPUP koji djeluje od 2012. na području grada Osijeka kojemu je cilj proširiti svijest o suvremenoj umjetnosti u alternativnim izlagačkim prostorima. Izlaže radove na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu bavi se istraživanjem granica medija.

KONCERT : Dunja Knebl i Kololira – promocija novog albuma Tamo doli
Petak, 10.01.2014. u 19h
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Ulica Stjepana Radića 6, Veliko Trgovišće

Dunja&Kololira01

Nakon 20 godina od prvog koncerta s gitarom kao jedinim pratećim instrumentom, najznačajnija i najplodnija etno-glazbenica hrvatske world music scene, Dunja Knebl, predstavlja novi projekt pod nazivom Dunja Knebl & Kololira. Kololiru čine Danijel Maoduš (Afion, etnOrkestar = bivši Kazan), Hrvoje Ban (Vuge, Savski Valovi), Martin Turšić (Naš mali afro bend, Forfaitz).

Drevne i prelijepe tradicijske pjesme iz Hrvatske ova grupa glazbenika s velikom ljubavlju izvodi uz pomoć neobične kombinacije instrumenata (kololira/hurdy gurdy, harmonika, gitare, šargija, djembe, floor tom, alto blok flauta, frulice). Tako stvaraju potpuno originalan zvuk koji je istovremeno mistična glazba iz davnina, ali i autentičan odjek današnjice što ovaj projekt i čini punopravnim segmentom suvremene svjetske etno glazbe.

Album prvijenac Kololire Tamo doli (ujedno i 12. album Dunje Knebl) jednako je zanimljiv i intrigantan kao i njihovi live nastupi, a pjesma “Čula jesam” već se našla na kompilaciji čuvenog britanskog world music časopisa fRoots (dvobroj za siječanj/veljaču 2014. – http://www.frootsmag.com/content/freecd/47/).

Poslušajte i pogledajte neke od najnovijih uradaka:
Kad ja prođem jednu goru
Hranil sam si fticu
Jarebica lepa ftica
Tamo doli

_________________________________________________________________________________________

Ukoliko želite primati obavijesti o našim filmskim i koncertnim programima, javite nam se na mail zelena.dvorana@gmail.com!

program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija