Ivana Koren i Maja Šimunović: ‘’Bilo pa prošlo’’ i Ansambl Forfaitz

Dvije mlade umjetnice, Ivana Koren i Maja Šimunović, predstavit će se u Velikom Trgovišću zajedničkom izložbom pod nazivom ‘’Bilo pa prošlo’’. Otvaranje je najavljeno za petak, 11. travnja u 20 sati u Spomen školi dr. Franje Tuđmana. Nakon otvaranja slijedi koncert Ansambla Forfaitz.

BOOK 2

 

 

 

 

 

”Bilo pa prošlo”
Ivana Koren i Maja Šimunović
11.4. – 27.4.2014.
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

Otvorenje izložbe je u petak, 11.4.2014. u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 27.4.2014.

Kada kažu ‘’Bilo pa prošlo’’, autorice žele izraziti svoje dvojbe oko poimanja stvarnosti, i to one osobne i unutarnje. Radi se o nizu trenutnih stanja duha, osjećajima i doživljajima koji s vremenom postaju uspomene i sjećanja. Sve to ostaje zabilježeno u osobnim zapisima kao misli bez jasnog reda i smisla, bez konteksta životnih okolnosti što nas kao promatrače potiče na vlastite interpretacije.

Radovi koje nam umjetnice predstavljaju realizirani su u srodnim medijima, a nastali su na temelju dva različita pristupa ili načina razmišljanja.

U Dnevniku nalazimo kolaže u funkciji dnevničkih zapisa kojima se bilježe uspomene, osjećaji ili događaji. Izdvojeni iz bilježnice ti su zapisi s vremenom počeli funkcionirati kao samostalni radovi jer svaki od njih ima svoje značenje i sadrži uspomenu koju može prepoznati samo autor, a za promatrača one postaju intrigantnim apstrakcijama.

Book je cjelina koja se sastoji od crteža, nepovezanih i razbacanih kao trenutne misli, izvan vremena i prostora, bez jasnog opisa okolnosti njihovog nastanka. Izražene emocije ipak jasno upućuju na te okolnosti pa ih i promatrač načelno prepoznaje. Neovisno o tome jesu li autorice svoje misli pokušale izraziti riječima ili crtanjem apstraktnih formi, sam njihov čin je manifestacija svreprisutnog osjećaja straha i nemogućnosti jasnog i glasnog izjašnjavanja pred ljudima koji se spominju.

 

Ivana Koren je rođena 1989. godine u Zagrebu. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo te stekla zvanje sveučilišna prvostupnica slikarstva. Provela je semestar na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Trenutno je apsolventica slikarstva u klasi prof. Zlatka Kauzlarića- Atača. Članica HDLU-a (2013.)

Maja Šimunović rođena je 1989. godine u Zagrebu. Završila je srednju Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2007. godine. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, smjer kiparstvo. Treću godinu nastavlja na Likovnoj akademiji u Zagrebu na usmjerenju Mala plastika i medaljerstvo. Diplomirala je 2013. godine u klasi prof. Damira Mataušića.

 

Koncert: ANSAMBL FORFAITZ
Petak, 11.4.2014 u 20:30 sati
Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

Anasmbl Forfatiz

 

 

 

 

 

 

Ansambl Forfaitz čine četiri člana koji dolaze iz različitih bendova i glazbenih pravaca, a spojio ih je zajednički interes za srednjovjekovnu glazbu pa su 2013. godine zbog nedovoljne zastupljenosti ovakve glazbe u Zagrebu i Hrvatskoj osnovali svoj ansambl.

U svom radu istražuju predrenesansnu i tradicijsku glazbu s naglaskom na modalnu glazbu Mediterana. Sviraju ponešto od trubadurskog i sefardskog repertoara, veselu i plesnu srednjovjekovnu glazbu te Cantigas de Santa Maria. Pritom koriste autentične instrumente poput kololire i frame drum bubnja te različitih flauta i irski bouzouki.

Članovi benda:

Ivan Bilić – tradicionalna poprečna flauta, irske frulice
Krunoslav Kobeščak – frame drum i udaraljke
Hrvoje Sudar – bouzouki, violina
Martin Turšić – kololira, vokal

Linkovi:

http://www.youtube.com/watch?v=lm01C0Vz_n0
https://soundcloud.com/ensembleforfaitz/ansambl-forfaitz-branle-des

Ulaz slobodan!

_____________________________________________________________________________________________

Ukoliko želite primati obavijesti o našim filmskim i koncertnim programima, javite nam se na mail zelena.dvorana@gmail.com!

Program potpomognut sredstvima: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija