JELENA HOLEC – BODIES REVEALED

JELENA HOLEC
BODIES REVEALED
Green Room Galerija
13. 11. – 23. 11. 2018.

Ideja za nit vodilju kolekcije Bodies revealed razvila se proučavanjem simboličkih vrijednosti te vizualnih i funkcionalnih elemenata ljudskoga tijela. Odjeća je odavno prestala imati ulogu samo zaštite od vremenskih nepogoda. Njena je današnja uloga prvenstveno da nešto znači i pokazuje, nužno se vezuje uz povijest društva i umjetnosti. Dugoročna fluktuacija mode učinila je da je inspiracija u dizajniranju crpljena iz svih segmenata, pa zašto ne istražiti toliko banalan element uz kojeg se vežu tisućljeća odijevanja.

Dizajnirani odjevni predmeti od rezova, usmjerenja, silueta, pa u konačnici i uzoraka na tekstilu veličaju i predstavljaju element oko kojeg se vrti cijela modna industrija – ljudsko tijelo. U modnoj industriji tijelo je simbol, komunikacijski medij i uzrok promjena i provokacije. Jean Paul Gaultier, Issey Miyake, Thierry Mugler kroz svoje su odjevne predmete provlačili ljudsko tijelo u linijskim rješenjima na odjeći, kroz volumen i obujam odjevnih predmeta, dok je moj cilj bio provući tijelo i kroz konstrukciju i sam tisak na odjeći. Istraživani su odnosi tijela i odjeće kroz povijest, tjelesne proporcije, siluete i trendovi u odjeći, anatomski rezovi, muskulatura i organski sustavi koji sačinjavaju građu ljudskoga tijela. Ljudsko tijelo dobiva novu dimenziju, odjeća je postala još bliže povezana s čovjekom. Dizajnirana je kolekcija ogolila dosadašnje poimanje i izgled ljudskoga tijela do srži i stvorila novu organsku, hibridiziranu siluetu, novu viziju tijela koja čak aludira na mogući izgled tijela žene u budućnosti.

Uzorci nastaju seciranjem, zrcaljenjem i multiplikacijom elemenata iz anatomije ljudskoga tijela, te njihovim preslagivanjem u razne hibridne i floralne forme. Svaki uzorak izveden je iz određenoga sustava ljudskoga tijela. Početni se grafizam dovodi do neprepoznatljivosti, dobiva novu fluidnu i futurističku formu i svojim organskim kretnjama dodatno naglašava linije tijela.

Jelena Holec

BIOGRAFIJA
Jelena Holec (1990.) diplomirala je modni dizajn na diplomskom studiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine. Danas radi kao modna dizajnerica unutar vlastitog modnog brenda Yelena H. Svoje kolekcije prezentirala je u sklopu modnih revija i izložbi u zemlji i inozemstvu (30/10, ORIS, Zagreb, 2016; DS3 Citröen Hrvatska, Zagreb, 2016; Bodies Revealed, Habitus Baltija, Riga, 2015; Izložba Hrvatskog dizajna 1516, MUO, Zagreb, 2016; Portanova Fashion Incubator, Osijek, 2014; Međunarodni festival DAN-D/International design festival D-Day, Zagreb, 2014; 3 In A Bundle, Young Balkan Designers, Beograd, 2014.).
Dobitnica je nagrada:
Portanova Fashion Incubator, Osijek, 2014 i Modni ormar/Fashion Wardrobe, Zagreb, 2011.

 

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA:
ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA