KNJIŽEVNA GROUPIE u Zaboku! 

KNJIŽEVNA GROUPIE: „Moj život s Milanom“ i „Petokoronaš“

U subotu, 23. travnja u Zelenu dvoranu dolazi Književna groupie.

Iza pseudonima skriva se Pavle Svirac koji na Facebook profilu Književna groupie objavljuje satirične priče o susretima s ljudima s kulturne, književne i političke scene. Svirac će na književnoj tribini u Zelenoj dvorani prvi put predstaviti svoje novo djelo, roman „Moj život s Milanom“, a kao gosta iznenađenja sa sobom dovodi i Željka Špoljara, autora romana „Petokoronaš“.

KNJIŽEVNA GROUPIE
Subota, 23.04. u 20 h
Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
Ulaz slobodan

Roman „Moj život s Milanom“ je Svirac napisao inspiriran smrću najdugovječnijeg gradonačelnika glavnog grada, Milana Bandića. U djelu, Svirac satirično pripovijeda o prostorima koje posjećuje, ljudima koje susreće i uvijek iznova pokazuje da posjeduje veliko znanje o književnosti i kulturi.  Izdan je prije dva tjedna u nakladi kuće OceanMore, urednica je romana Gordana Farkaš-Sfeci.


Špoljarov „Petokoronaš“ je također autobiografski roman koji obuhvaća život književnika tijekom prve karantene zbog pandemije koronavirusa. Književnik Emanuel Željko Špoljar želi iskoristiti karantenu za pisanje novog romana pa nas Špoljar upoznaje sa strahovima, problemima i razmišljanjima svakog književnika u kreativnom procesu. Roman je izdan 2020. u suradnji Izdavaštva Factum iz Beograda i zagrebačke Bookare, a urednik je romana Ozren Štiglić.

O AUTORIMA:
Pavle Svirac rođen je 1986. u Osijeku u znaku Vage. Do svoje dvadeset sedme nigdje nije putovao, živio je Đakovu u roditeljskoj kući. Nije imao djevojku sve do upisa na Filozofski fakultet u Zagrebu. U gimnaziji je dva puta pao je isti razred. Maturu je polagao u Zagrebačkom centru za dopisno školovanje. Od 2015. kolumnist tjednika Nacional, a kolumne je pisao i za Arteist. Osim romana „Moj život s Milanom“, objavio je  autobiografske knjige, „Strovaljivanje“,    „Književna groupie“   u sklopu biblioteke Arteist,“Kako biti hipster“ i „Slikaranje“.

Željko Špoljar je novinar i književnik. Rođen je 1975.godine u Zagrebu. Autor je romana Gumeni galeb ( Prva nagrada za neobjavljeni roman, Matica hrvatska 2008.), Welcome to Croatia (nagrada Kiklop 2006.) te dviju zbrika priča – Moja brat Felix Krull i Teškoće pri gutanju. Piše za portal Arteist.hr. Romanom „ Štakorbar“ osvojio je nagradu Drago Gervais 2013. Roman “Petokoronaš” objavio je 2020. pod pseudonimom Emanuel Željko Špoljar.