KRATKI:Ciklus Oscarovaca – Zbigniew Rybczynski @ GRC, 1.5.2012.


ZBIGNIEW RYBCZYNSKI  – VIDEO UMJETNOST IZ 1970-ih
Green room cinema 1. svibnja 2012. u 20h
Rođen u Poljskoj 1949. Zbig Rybczynski se proslavio suvremenim video radovima i umjetničkim eksperimentima u HDTV-u. Na osebujan način majstorski vlada vizualnim efektima, a svojim nevjerojatnim slikama uspijeva svaki put iznova osvojiti kako publiku tako i stručnjake. U filmu “Kwadrat“ (Poljska, 1972) razradio je efekt podjele ekrana na filmu, davno prije nego što je to omogućila video tehnika. Nakon što je osvojio Oscara za “Tango“ i preselio se u SAD, Rybczynski se dokazao kao jedan od najuspješnijih redatelja video spotova. Uslijedila su njegova remek-djela “Diana D“ za Chuck Mangionea i “Imagine“ za John Lennona. Rybczynskijev cilj je proširiti ograničenu ljudsku percepciju. Njegovo zagonetno poigravanje vremenom i prostorom, kao i sposobnost prikazivanja trivijalnih događaja iz potpuno nove perspektive čine njegov rad onim što doista jest: vizije snova.
Filmovi:
KWADRAT4:40 min
Ljudski lik se polako generira iz bijelog kvadrata na crnoj površini, a zatim se oboji i rastavlja u prostoru.
 TAKE FIVE 3:36 min
Tijela dvoje adolescenata su animirana i superponirana u vrtložnom i sinkopiranom plesu. Igra dvostruke ekspozicije.
 GLAZBENA UMJETNOST 9:38 min
Crno-bijela snimka malog jazzansambla je nagurana u psihodelični kuhinjski robot, a slike se sijeku na šarene mreže izmjenjujućih boja i oblika.
 NOVA KNJIGA 10:26 min
Priča o svakodnevnom životu koja se odvija unutar nekoliko ulica u susjedstvu; simultano iz devet različitih gledišta. Film koristi tehniku podijeljenog ekrana kako bi simultano prikazao priču o svakodnevnom životu iz devet različitih točaka gledišta.
 JUHA 8:22 min
Halucinacija o obiteljskom životu. Groteskna satira o učmalosti i monotoniji suvremenog života je igra slobodnih asocijacija.
  MEDIJI 1:36 min
U ovom zabavnom filmu, čovjek se pojavljuje na TV ekranu i igra balonom koji pluta na drugom TV ekranu – dok ne pukne
 PUT DO SUSJEDA 2:30 min
Nijema komedija u kojoj putnik zaspi pod znakom na cesti. U međuvremenu kamera rotira za 180º, a on je sretan što nije počeo padati s planeta.
 UH! NE MOGU PRESTATI 10:07 min
Nešto (Stroj? Čudovište? Ljudsko biće? Mutant?) je polako izraslo u šumi i sada terorizira stanovnike poljskog grada.
  MOJ PROZOR 2:26 min
Film Mein Fenster prikazuje što se događa kad gravitacija poludi na prizoru obične scena iz domaćinstva – televizor, boca vina, ptica u krletki su izloženi polaganoj izmjeni gravitacijske sile.
 PRAZNIK 9:38 min
Muškarac pere svoj automobil; dvoje ljudi kleči kraj grobova svojih najbližih; par se povlači voditi ljubav, obitelj je ponovno okupljena za obiteljskim ručkom.
 TANGO8:14 min
Dijete ulazi u sobu po svoju loptu. Čitav prostor polako postaje ispunjen bizarnim likovima, koji svi ponavljaju istu gestu do beskonačnosti. Metaforični prikaz ljudske sudbine.
 ČETVRTA DIMENZIJA 5:00 min
Klasični oblici i moderni rekviziti u studiju. Muškarac i žena, obučeni i goli poziraju s vratima, jabukama i njišućim vinskim čašama.
  LOKOMOTIVA 5:46 min
JedinidječjianimiranifilmZbiniewaRabczynskog.Medijski porkivaju: www.zpress.hr , www. uzagorju.com 

tabor.film.festival@gmail.com