HIBRIDI I MUTACIJE – LAURA BARIĆ

LAURA BARIĆ: HIBRIDI I MUTACIJE, 15.– 29.11.2023.

 

 

Projekt Laure Barić istražuje nova značenja i funkcije predmeta koje svakodnevno koristimo. Učenici selektiraju predmete te zamišljaju nova obilježja i uloge kroz tekstualne vježbe očuđavanja objekata. U kolektivnom radioničkom procesu rada teži se zaboraviti sva dosadašnja iskustva i znanja koja su o odabranim predmetima stečena, proučava se njihov sastav i karakteristike kroz ono što momentalno rade ili što bi mogli postati, kroz ono što skrivaju ili što do sada o njima nismo uspjeli otkrili. Novo upoznati i opisani predmeti u drugoj fazi se materijaliziraju kroz oblikovanje u glini. Projekt je realiziran u suradnji s učenicima Gimnazije A. G. Matoš u Zaboku.

 

BIOGRAFIJA

Laura Barić (1993.) umjetnica je koja primarno radi u medijima instalacije, videa, fotografije, teksta i skulpture. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije 2016. godine. Nakon završenog studija, pored umjetničkih projekata, počela je raditi i kao grafička dizajnerica, što se u vidu estetike odrazilo i na njen umjetnički rad. 2019. završila je jednogodišnji post-diplomski program WHW akademije.

Do sada je realizirala nekoliko samostalnih i sudjelovala u nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 2019. godine je provela stipendirani rezidencijalni boravak na Academie Schloss Solitude, te je iste godine osvojila i prvu nagradu za svoj rad Two ways of slicing an onion kao pobjednica Grisia Youth festivala u Rovinju. Zanima ju tijelo i tjelesnost, kako fizičko, tako i virtualno te koristi internet i njegove fenomene u radu. Svoje radove najčešće realizira kao multimedijske instalacije koje gradi od različitih objekata, videa, fotografija i tekstova, kojima istražuje različite kulturološke fenomene, uključujući ideje uspjeha, strukture, konzumerizma i spontaniteta. Živi i radi u Zagrebu.