MARTINA MENEGON – ALL ALONE, TOGETHER

MARTINA MENEGON  – ALL ALONE, TOGETHER

8. – 11.7.2021. – Veliki Tabor

“all alone, together” („posve sami, zajedno”- 2020.) projekt je koji poprima mnogo oblika: riječ je o generativnoj simulaciji uživo, imerzivnoj WebVR-instalaciji i virtualnoj skulpturi. Rad prikazuje virtualne klonove 3D-skena tijela umjetnice koje čine zgusnute formacije kao posljedica algoritamske anomalije. Vječita patnja klonova neprestano prelazi iz ekstaze u tjeskobu, opirući se bilo kakvim koncepcijama identiteta, istovremeno razotkrivajući krhkost naših tijela i našu „sintetičku korporalnost”.

Otkako je kiberprostora, prisutna je i opsesija za redefiniranjem sebe kao i tjeskoba povezana s tijelom i granicama identiteta. Suočeni s novim iskustvom tjelesnosti i subjektiviteta, otkrivamo novo artificijelno meso i materijalnost. Umjetnica se oslanja na osjetljive avatare kako bi proprioceptivnim putem istražila krhkost tijela i sebstva, kako u fizičkom tako i virtualnom realitetu, i sagledala današnjicu u kojoj se svi možemo osjećati posve sami, zajedno.

BIOGRAFIJA

Martina Menegon (Italija, 1988.) bavi se interaktivnom umjetnosti i umjetnosti produžene stvarnosti (XR). U svojim radovima stvara intimne i kompleksne kolaže fizičkih i virtualnih elemenata koji istražuju suvremeno sebstvo i sintetičku tjelesnost.

Trenutačno predaje „Digitalni dizajn i virtualnost” na Odsjeku za transmedijsku umjetnost na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i o multimedijskim alatima interaktivnih umjetnosti u suradnji s Klausom Obermaierom i Stefanom D’Alessiom pri Sveučilištu IUAV u Veneciji (diplomski smjer digitalno izlaganje, preddiplomski smjer multimedijske umjetnosti). Voditeljica odjela za produženu stvarnost (XR) i kustosica platforme „Area for Virtual Art” koja okuplja umjetnike i donosi imerzivna iskustva utemeljena na zvuku, kadru i Pausaniju. Također je dio kustoskog tima na novom festivalu medijske umjetnosti u Beču, CIVA Festival. Živi i radi u Beču.