Ožujak – dugometražni četvrtak @ Zelena dvorana

Četvrtak u Zelenoj dvorani je dug i zanimljiv…ovaj mjesec za vas smo spremili iz izloga broj dva:

7.3. Fleke
14.3. „My Island“ predstavljanje Leeds International film festivala
21.3.. Bosanoga

07.03.2013. Fleke @ Zelena dvorana, 20 sati

Fleke by Aldo Tardozzi

Igrani, Hrvatska, 94min, 2011.

Igrani film “Fleke“ je dugometražni prvijenac mladog akademskog redatelja Alde Tardozzija  u kojem su, naravno, svi likovi i događaji plod  autorove mašte i svaka sličnost sa stvarnim osobama, živima i mrtvima, potpuno je slučajna.

Lana (17) je djevojka iz prosječne zagrebačke obitelji. Sprema se provesti noć sa svojim dečkom Igorom (25). Na putu do koncerta se odluče voditi ljubav u taksiju Igorovog prijatelja. Lani je to prvi seks u životu. Stvari krenu po zlu kad se usred njihovog intimnog susreta začuju zvukovi iz drugog taksija. Radi se o pljački i pokušaju ubojstva. Lana želi prekinuti ljubavnu igru, ali je Igor prisili na nastavak odnosa. Lana bježi od njega i u noćnom klubu susreće Irenu (17), problematičnu djevojku koja noć provodi u potrazi za drogom. Niz okolnosti spaja Lanu i Irenu u lutanju gradom…

Uloge:  Nika Mišković, Iskra Jirsak, Živko Anočić

Direktor fotografije: Darko Drinovac

Dizajn Zvuka: Ivan Mihoci

Scenograf: Damir Gabelica

Kostimografkinja: Alena Orović

Montažer: Mato Ilijić

Kompozitor: Luka Zima

Producenti: Ljubo Zdjelarević, Barbara Jukopila, Tomislav Vujić

Scenarist i redatelj: Alado Tardozzi

Web: http://www.flekefilm.com/

Fleke

14.3. 2013. Moj otok @ Zelena dvorana, 20 sati

 Moj otok (My island) by Matthew Huston

Dokumentarni, Velika Britanija, 65min,  2012.Dokumentarni film „Moj otok“ (My Island) prikazati ćemo u sklopu predstavljanje Leeds International film festivala.

O Leeds International Film Festivalu: 27. Leeds International Film Festival održati će se od 8.-14.11.2013. Osim dugometražnog natjecateljskog programa, postoji i natjecateljski program za kratkometražne filmove. Naravno LIFF prikazuje i razne retrospektive, posebne programe i radi dobre tulume. Otvoren je natječaj za prijavu filmova, a upute možete pronaći na službenim stranicama. Sljedeći rok je (za ranoranioce) 3.5., a zadnji rok za prijavu dugometražnih filmova je 30.08. te 20.09. za kratkometražne filmove.

Web: http://www.leedsfilm.com/

LIFF-2013

O filmu:

My Island je portret čovjeka koji je u cijelo životnoj potrazi na neovisnošću. Christopher Ellis odupire se modernim izazovima poput „skrasiti se“, nego umjesto toga pronalazi jednostavno sreću u živeći u izolaciji. Živi na jednom malom otoku zapadno od Škotske na kojem je jedini stanovnik. Povremeno samo ode u Leeds gdje provede mjesec dana perući suđe u talijanskom restoranu kako bi zaradio novac za hranu.

O režiseru: Matthew Huston je filmaš i vizualni umjetnik. Završio je Fine art at Central Saint Martins school of design u Londonu. Trenutno živi između Londona i Rima. Njegovi kratki filmovi, dokumentarci i glazbeni spotovi prikazani su po cijelome svijetu na raznim festivalima. Intervju na Radio BBC o filmu:  http://www.youtube.com/watch?v=Ddb3VY70PsI

Režija, producent, kamera: Matthew Huston

Pomoćni producent: Jesús Santaeularia

Montaža: Matthew Huston i Una Gunjak

Zvuk: Steve Bond

Post Produkcija: Abner Pastoll

MyIsland

 

21.3.2013. Bosanoga @ Zelena dvorana, 20 sati

Bosanoga (sasvim slučajna smrt) by Morana Komljenović

Dokumentarni, Hrvatska, 74min, 2011.

Dokumentarni film u produkciji Fade In-a u režiji Morane Komljenović „Bosanoga“ (sasvim slučajna smrt)“ govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci

O filmu: Nasilna smrt Nenada Vižina bila je katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije: 300 građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom zahtijevaju od policije i komunističke partije da preuzmu odgovornost. Potpisnici su bili optuženi i sudski gonjeni. Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obilježila cijelu jednu riječku generaciju i još uvijek je dio gradske legende. Film prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava, kao i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcije na strah i bespomoćnost.

O autorici: Morana Komljenović rođena je u Hrvatskoj 1976. godine. Nakon aktivističkog angažmana u raznim civilnim inicijativama u Hrvatskoj i na širem balkanskom području snimila je eksperimentalni dokumentarni video ‘Gola duša’ s kojim je predstavljala Hrvatsku na Sundanceu 2001. u kategoriji Generation Y. Snimila je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, uključujući ‘Grand hotel Goli otok’, ‘Put mojeg djetinjstva’ i ‘Djeca krijesnice’.

Režija: Morana Komljenović
Direktor fotografije: Iva Kraljević
Montaža: Iva Kraljević
Zvuk: Hrvoje Radnić
Producenti: Neda Frank, Marin Lukanović
Produkcija: Fade In
Datum izdavanja: 2011.

Trailer: http://vimeo.com/20021555

 Bosanoga