Rising hope pobjednik 2. KIKI Festivala

Winner of 2nd KIKI Festival

Winner of 2nd KIKI Festival

 

Na zadnjem danu 2. Kiki – međunarodnog festivala dječjeg filma koji se od 03. do 05. lipnja održao u Zaboku žiri u sastavu Filip Bakran, Marija Gebert i Sara Tisanić iz Društva Naša djeca Zabok odlučili su da je od 36 filmova u konkurenciji najbolji Rising Hope redatelja Milena Vitanova.

 

 

Objašnjenje žirija:

Nada/Rising Hope (Milen Vitanov – Njemačka 2012.)

„U životu je najbitnije slijediti svoje snove i nikada ne odustajati. To nam najbolje prikazuje glavni lik  iz ovoga filma. Dok se utrkuje nije važna pobjeda nego sloboda. Osim priče, u filmu nas je oduševila i animacija te humoristični dijelovi ovog super zabavnog filma.“ – rekla je Marija Gebert.

 

Jury

Jury

Žiri je dodijelio i posebna priznanja filmovima Leteća Ana Catherine van Campen iz Nizozemske i britanskom Ernesto redateljice Corinne Ladeinde.

 

Objašnjenje žirija:

Posebna pohvala ide filmu Leteća Ana/ Flying Anne (Catherine van Campen – Nizozemska 2011.)

„Ovaj dokumentarni film prikazuje kako u životu nije sve savršeno. To nam opisuje djevojčica koja pati od Gilles de la Tourette sindroma te nam govori kako se današnje društvo odnosi prema drugačijim  ljudima. Film je emotivan pošto govori o mladoj djevojčici s problemima koje joj donosi taj sindrom. Isto tako pokazuje kako je teško biti drugačiji i kako su djeca s poteškoćama u razvoju vrlo često predmet  izrugivanja među svojim vršnjacima.“ –rekao je Filip Bakran.

 

Prema odluci žirija najsimpatičniji film je Ernesto (Corinne Ladeinde  – UK 2011.)

„Ernesto na komičan, smiješan i zabavan način prikazuje ispadanje mliječnih zubi kod djece. On je nesretan jer samo njemu mliječni zubi nisu ispali. Ernestovi zubi pjevaju kako ne žele ispasti te postaje prava atrakcija među djecom i odraslima.“- zaključila je Sara Tisanić.

 

Dvorana multimedijalnog centra Zabok, gdje se od 3. do 5. lipnja održao KIKI, primila je kroz samo tri dana preko 1500 djece, predškolske i osnovnoškolske dobi iz cijele Krapinsko-zagorske županije. Oni su za vrijeme festivala imali priliku vidjeti 36 filmova u pet natjecateljska programa i dva posebna programa filmova – najbolje filmove s ovogodišnjeg VAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin i selekciju talijanske animacije prema odabiru SediciCorto International Short Film Festival iz Italije.

 

Closing ceremony at 2.KIKI

Closing ceremony at 2.KIKI

U sklopu festivala održana je i radionica animiranog filma koju su vodili Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. U samo dva dana sudionici radionice (Karlo Borovčak, Lorena Dugorepec, Marija Gebert, Mia Lež, Klara Očić i Anamaria Tršinski) napravili kratki animirani film koji je prikazan na zadnjem danu Festivala.

Link na film: https://vimeo.com/67722363

 

Animation workshop by VANIMA

Animation workshop
by VANIMA

Organizatori su udruga Gokul i Društvo Naša djeca Zabok.

KIKI festival financijski podržava Grad Zabok, Ljekarne Krapinsko-zagorske županije te Kraš sa svojim proizvodima. KIKI festival ima preporuku Krapinsko-zagorske županije.

Medijski pokriva: Klinfo.hr