SCENE IZ TURSKE

U Zelenoj dvorani započinje godina posvećena turskom filmu naziva Scene iz Turske što možemo zahvaliti Evin Arslan i Erkinu Dumanu, volonterima iz Istanbula koji su pokrenuli program u Zaboku kako bi lokalnu zajednicu upoznali s turskim filmom i kulturom uopće.

Ješčilam je ulica u centru Istanbula gdje su se počeli snimati filmovi te je time postala sinonim za turski film. Ješčilam u prijevodu znači zelen bor što nas je posjetilo na uspješan film Antuna Vrdoljaka.
Prvi turski film snimljen je 1914. i radi se o propagandom filmu naziva ‘Rušenje ruskog spomenika u San Stefanu’. Prva filmska projekcija se održala mnogo prije, 1896. u pivnici Sponeck, također u Istanbulu.

Filmovi će biti prikazivani tijekom 2022. godine a program započinjemo s dokumentarnim filmom Moja obitelj Sahakyan.

SCENE IZ TURSKE vol 1.: MOJA OBITELJ SAHAKYAN
Erdil Onur Kocatürk – Turska 2020. – 53′ – dokumentarni (eng. podnaslovi)
Petak, 28.1. u 20 h – Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
Ulaz slobodan

Moja obitelj Sahakyan je dokumentarni film o Samatya Surp Kevork crkvi i Sahakyana Tıbrasastasa zboru koji je osnovan daleke 1703. i spada među najstarije crkvene zborove u Turskoj.
U filmu se raspravlja o važnosti crkvenih zborova u armenskoj zajednici, kulturnoj i socijalnoj funkciji zborova, mjestu koje zauzimaju crkveni zborovi u armenskoj muzici, repertoaru zbora isl. O tome nam govore sami članovi zbora, muzikolozi te predstavnici crkve.
Film prati proces pripreme zbora za novogodišnji koncert 2020. pa sve do samog nastupa.

Dio programa biti će realiziran u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagreb.