TIJELO OTPORA SATANA PANONSKOG

ODREŽI, NAREŽI, ZAREŽI – TIJELO OTPORA SATANA PANONSKOG
LJUBICA ANĐELKOVIĆ DŽAMBIĆ
Četvrtak, 30.6.2022. u 20:30 h
Dvorišče pored Polanovića, M. Gupca 36, Zabok

Što je htio postići svojom umjetnošću, zašto se ozljeđivao na sceni, o čemu je pisao i govorio, kakav je život živio a o kakvom je maštao na ovom predavanju pokušat će vam približiti Ljubica Anđelković Džambić, koja je na ovoj temi i doktorirala i uskoro joj izlazi knjiga „Tijelo otpora Satana Panonskog – autodestruktivni body art u hrvatskoj umjetnosti performansa i izvedbenoj praksi”.

Tko je bio Satan Panonski? ‘Onaj luđak’ koji se rezao, punk legenda alternativne scene bivše države, multimedijalni umjetnik sklon ekstremima, čovjek s egzistencijalnog ruba, preteča queera, imitator GG Allina, šarmantni manipulator, brutalni ratnik ili beskompromisni borac za ideale?

Nitko iza sebe nije ostavio toliko urbanih legendi, nagađanja, kontroverzi, različitih interpretacija i polariziranih osjećaja od obožavanja do gnušanja. Mitologizacija njegovog lika odavno je prešla okvire jedne supkulture, a dan danas žestoke se rasprave oko njegova života i staralaštva vode na društvenim mrežama.

Pjesnik, body art performer, likovni i tekstilni umjetnik, vođa Punk Prisne Porodice koja je okupljala ekipu istomišljenika ‘od Vardara pa do Triglava’, sam je sebe identificirao ovako: „Po narodnosti prijatelj, po zanimanju punker“.

 

 

Ljubica Anđelković Džambić rođena je 09.09.1974. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je Komparativnu književnost, Filozofiju (1998.) i Teatrologiju (2001.) te doktorirala na Poslijediplomskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture (2019.). Od 1999. objavljuje prikaze iz područja književnosti i izvedbenih umjetnosti u časopisima za kulturu. Između 1998. i 2009. godine bila je angažirana kao vanjska leksikografska suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, a od 2003.-2017. na Hrvatskoj radioteleviziji kao autorica pitanja za televizijske kvizove znanja. Od 2004. – 2019. godine bila je zaposlena na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu kao stručna suradnica za kazališnu umjetničko-nastavnu produkciju. Od 2019. zaposlena je u gimnaziji u Zaboku, gdje predaje filozofiju i logiku, a kao vanjska suradnica od 2020. predaje kazališnu produkciju na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT), organizacijskog tima Tabor film festivala te nezavisne udruge za kulturu Gokul. Ljubav prema umjetnosti performansa usađena joj je 1990-ih, kada je nastupala sa skupinama Daklelososi i Bijesne gliste, te samostalno. Ljubav prema alternativnoj glazbi formirala se u 1980-ima, a realizirala posljednjih desetljeća kroz bendove Babilonci i Onaj Dječak.