TRANSFORMACIJA NOVCA – Vanja Babić

TRANSFORMACIJA NOVCA

Umjetnik Vanja Babić u radu ‘’Transformacija’’ pretvara novac u hipnotički planetarni sustav.
Izložbu otvaramo u petak, 20.05.2016. u 19 h a može se pogledati do 3. lipnja 2016. u sklopu programa Green Room galerije u Zelenoj dvorani u Zaboku.

transformacija-_mala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rad ‘’Transformacija’’ propituje različite vrijednosne, simboličke aspekte novca i odnos ljudi prema njemu. Vanja na vlastitom primjeru i primjeru drugih, pokušava što bolje shvatiti fenomen zvan novac. Novčanice koristi kao umjetnički materijal. Osvijetljene UV svjetlom otkrivaju ono što ih razlikuje od običnog papira, a to je zaštitna kovinska nit koja svijetli u duginim bojama. Pričvršćene na elektro motor koji se okreće malom brzinom, tvore kolorističke cirkularne forme nalik planetima udaljenim od svake zbiljske pojavnosti. Novac postaje poetički subjekt, a pri tome se događa apsurd izmještanja, pomak koji istodobno govori o mogućnosti i nemogućnosti transcendiranja stvarnosti i materijalnih vrijednosti. Objekt bi se mogao nazvati stroj za dekonstrukciju novca, ili barem kapitalističkog pogleda.
Cilj rada je stvoriti živu, apstraktnu formu koja može raskrinkati hipnotičku moć novca, predstavljajući ga u drugačijem svjetlu.
Važna dimenzija rada je i sam odnos autora prema materiji: u trenutcima finacijske nestabilnosti stvara umjetnički rad sačinjen od novčanica, materijalnu vrijednost honorara dobivenog za izložbu u Galeriji Prozori, u iznosu od 1250 kn, pretvara u vizualan doživljaj. Pretvaranje novčanica u luminokinetički objekt, govori o umjetničkom procesu i uopće funkcioniranju cijelog umjetničko galerijskog sustava.
U samoj izradi rada većinom su korišteni nađeni materijali , transformirani i primijenjeni u drugom kontekstu. Reciklažom se daje dodatni kontekst problematiziranju konzumerizma u odnosu na korištenje pronađenih i odbačenih materijala.

BIOGRAFIJA
Vanja Babić (Zagreb 1984.) diplomirao je 2013. godine Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Prije studija na Akademiji diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu 2008. Godine. Prvu samostanu izložbu ‘’Ima ih u tramvajima’’ popraćenu brojnim umjetničkim akcijama u gradu predstavio je 2012. godine u galeriji SC, a drugu, ‘’Transformacija 1250’’, 2014. godine u galeriji Prozori. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u Zagrebu, Londonu, Beču, Koprivnici, a između ostalog i na 31. Salonu mladih i 48. Zagrebačkom salonu . Sudjelovao je u brojnim umjetničkim akcijama koje povezuju srodne umjetničke discipline i potiču intermedijalnost (pokret, performans, instalacije, zvuk, fotografija, video).

izložba:
TRANSFORMACIJA – VANJA BABIĆ
20.05. – 03.06.2016.
Zelena dvorana, Trg Dragutina Domjanića 6, Zabok

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH