VIDA GUZMIĆ – GRRRL POWER

VIDA GUZMIĆ: Grrrl power

 

Program je realiziran tijekom svibnja i lipnja 2023. u Gimnaziji A. G. Matoš u Zaboku u sklopu izborne nastave Dramskog odgoja.

 

 

U suradnji s umjetnicom Vidom Guzmić i kustosicom Leom Vene održana je multimedijalna radionica „Grrrrl Power“ na kojoj smo pomicali granice svoje kreativnosti, učili koristiti nove tehnologije kao alat za kreativno izražavanje te širili vidike o vizualnoj kulturi. 

Sve je započelo gledanjem eksperimentalnog filma kao poticaja za inspiraciju, nastavilo se igrom s pojmovima i vlastitim fotografijama, istraživanjem vizualne reprezentacije pojmova na internetu i snimanjem audio zapisa  osmišljenih rečenica, a završilo s interaktivnim plakatom – kolektivnim autorskim radom učenica/-ka.

 

 

Radionica Grrrl power usmjerena je na srednjoškolke i mlade djevojke kako bi se razvijale kritičke vještine i razumijevanje suvremene medijske umjetnosti kroz upoznavanje s idejama, formama i procesima iz područja feminizma i popularne kulture. Na radionici se postavljaju pitanja, istražuju se teme reprezentacije žena u popularnoj kulturi te ih se kritički preispituje.

Zajednički se gledaju, slušaju i čitaju odabrani primjeri umjetničkih radova te drugih primjera, te se pišu tekstovi koji povezuju umjetnički, povijesni i osobni kontekst. Kroz dijalog I interakciju, približava se umjetničkim medijskim izričajima i uz stručnu pomoć polaznice se ohrabruju za grupne ili individualne produkcije – zvučni rad, kratki film, video, kolaž.

Radionice inače provodi udruga Pangolin u Zagrebu međutim upravo za program Green Room galerije umjetnica je osmislila novu ediciju koja će se tematski osloniti na knjigu Glitch Feminism (posebice ulogu digitalne sfere u reprezentaciji ženskog iskustva) autorice Legacy Russell te je namijenjena učenicama Gimnazije A.G. Matoš u Zaboku. Rezultat radionice predstavlja se u formatu digitalnog fanzine /interaktivnog plakata koji će se slobodno distribuirati u školi.

 

 

Vida Guzmić (1986.), magistrira Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2012. Polaznica edukacijskog programa Ženskih studija i programa Kustoske platforme 2012/13. Izlaže od 2009. u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bila je rezidentica na V2_Summersessions Test Lab, V2_Institute for unstable media u Rotterdamu 2016 i KulturKontakt Austria u Beču 2017. Polaznica WHW akademije u Zagrebu 2018/19, i Home Workspace programa, Ashkal Alwan, u Beirutu 2019/20.

Djeluje kao samostalna umjetnica i u mnogim suradničkim i angažiranim projektima. Od 2012-2018 članica je kolektiva Prostor je taktika (PIT).

Organizira i vodi radionice kroz Studio Pangolin, umjetničke organizacije čija je članica od 2013. Dio je nedavno formiranog kolektiva Zvukospjevi (s Nicole Hewitt i Ivanom Slipčevićem). Živi i radi u Zagrebu.