VIKEND SLIKAR – Željko Badurina

18.4. – 16.5.2021. – GREEN ROOM GALERIJA – Zelena dvorana Zabok

VIKEND SLIKAR – Green Room galerija

Na ciklusu radova Vikend slikar radim u slobodno vrijeme vikendima od 2015. godine. Serija se sastoji od stotinjak prugastih uljanih slika manjih istih formata i stotinjak ‘Misli o slikarstvu’. Potreba za slikanjem vikendima bit će aktualna sve do trenutka kada ću se vikendima moći odmarati jer ću baveći se umjetnošću preko tjedna moći dovoljno zaraditi za život. Taj aspekt izvrnutosti i apsurda vezanih uz materijalnu egzistenciju vizualnih umjetnika/ica i inače je jedna od čestih tema u mojem dosadašnjem radu. 

Istovremeno baveći se vikend slikarstvom i propitujući kroz svoje “misli o slikarstvu” ulogu slikarstva, pojam autorstva i originalnosti, materijalne uvjete umjetničke produkcije, složene odnose između odmora i rada, plaćenog i neplaćenog rada u okviru suvremene umjetnosti i dalje, ovaj put iz pozicije konceptualnog slikara, komentiram uvjete umjetničke proizvodnje u širem društvenom kontekstu. – > kaže Željko Badurina

BIOGRAFIJA

Željko Badurina rođen je 1966. godine u Zagrebu. Godine 1996. diplomirao na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Član je HDLU-a i HZSU-a. Od 2005. godine radi na projektu mail arta pod nazivom «POST-ART». Uobičajeno ga zaokupljaju različiti suvremeni fenomeni u sferi vizualne kulture i društvenog života – masmediji, potrošačko društvo te manifestacije kiča na različitim društvenim razinama. Svim dosadašnjim projektima Željka Badurine zajednički su elementi humora, ironije, apsurda, postupci reinterpretacije, simulacije i montaže, često korištenje ready-madea, pop arta kao i njihovo međusobno ispreplitanje.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Od kolovoza 2012. aktivno objavljuje svoje radove i komentare na društvenoj mreži Facebook. Dobitnik je Nagrade Gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003. godine i Nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2013. godine. Radovi mu se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti Filip Tradea i HYPO banke.