Volim dokumentarce! / Kino dvorana (MMC) Zabok / 24.10.2014.

U petak 24.10. u kino Zabok imate prilike pogledati dva sjajna dokumentarca “ Narko kultura“ i „Duh četrdeset i pete“, a koje smo stavili pod zajednički naziv Volim dokumentarce!

„Duh četrddeset i pete“ počinje u 19 sati, a ulaznica je 20 kuna.
Duh četrdeset i pete (Spirit of `45) redatelja Kena Loacha strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva.

„Narko kultura“ počinje u 21 sat, a ulaznica je 20 kuna.
Narko kultura (Narco cultura) u režiji Shaula Schwartza govori o siromašnoj sredini lako se sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Meksički pogranični grad Juáreza jedno je od najopasnijih mjesta na svijetu i središte je obračuna narko katrela u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr – narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje…

Ukoliko želite pogledati oba filma ulaznica je i dalje 20 kuna.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

NARKO KULTURA
NARCO CULTURA, Shaul Schwartz, 103’, SAD / Meksiko, 2013.
GLAZBA SA SMRTONOSNIM POSLJEDICAMA

U siromašnoj sredini lako se sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Tamo gdje je život bezvrijedan, kriminalci lako postaju zvijezde. To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko katrela u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr – narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje…Koristeći glazbene obrasce tradicionalne meksičke glazbe, u narcocorridosima su opjevani beskrupulorni kriminalci i ekstremno nasilje narko kulture. Dok se mladi zabavljaju uz pjesme Edgara Quintera koje za njih simboliziraju bijeg iz geta i siromaštva, ostvarenje dijaboličke verzije američkog sna u kojem je preprodaja droge izvor moći, novca i slave, policajac Richard Soto pokušava svakoga dana iznova pronaći motivaciju za obavljanje svog opasnog i naizgled uzaludnog posla suzbijanja kriminala.
Narko kultura je eksplozivan je i potresan pogled na utjecaj narko-kartela na svakodnevicu, ali i popularnu kulturu, iz perspektive pjevača narcocorrido glazbe koji sanja o slavi i člana ekipe za očevid iz Juareza koji stoji na prvoj crti meksičkog rata protiv droge. Svakodnevne životne drame koje ih okružuju redatelj Shaul Schwarz prikazuje s istančanim senzibilitetom, neprestano naglašavajući šizofrenu podvojenost meksičkog Juareza u kojemu policajac Soto strepi za svoj život zbog posla za koji se opredijelio i američkog El Pasa, s druge strane granice, u kojem ambiciozni pjevač Edgar Quintero zarađuje na tisuće dolara pjevajući o vrlinama narko svijeta.

O autoru
Shaul Schwarz, nagrađivani i cijenjeni fotoreporter , rođen je 1974. u Izraelu. Fotografsku je karijeru započeo u Izraelskom ratnom zrakoplovstvu. Nakon vojnog roka počeo je izvještavati iz Izraela i Zapadne obale, a 1999. preselio se u New York gdje i danas živi.
Radi kao samostalni fotograf za Reportage/Getty Images. Njegovi radovi pojavili su se u nizu međunarodnih izdanja, kao što su National Geographic Magazine, Newsweek, Time, New York Times Magazine, Geo, Paris Match, Stern, El Pais, GQ, Marie Claire i mnoga druga. Za izvještavanje o sukobima na Haitiju 2004. osvojio je dvije Nagrade World Press, a 2005. osvojio je prestižnu nagradu Visa D’or u Perpignanu za rad o imigrantima iz pojasa Gaze. U novije vrijeme Overseas Press Club dodijelio mu je Nagradu Robert Capa 2008. Godine 2005., nakon nepreglednog niza kratkih reportaža za različite TV izvore, Schwarz je snimio svoj prvi dugometražni dokumentarni film The Block. Film prati posljednje mjesece u životima židovskih naseljenika u okupiranom pojasu Gaze, a prikazan je u izraelskim kinima. Schwarz je 2009. producirao niz kratkih filmova o dvojnicima slavnih osoba, koje je prikazao MSNBC.

TRAILER:NARKO KULTURA VIDEO

45 duh

DUH ČETRDESET I PETE
SPIRIT OF `45, Ken Loach, 94′, Velika Britanija, 2013.

Dokumentarac koji strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva.
1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. Duh četrdeset i pete nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.
„Dostignuća laburističke vlade ’45. ispisana su iz naše povijesti. Velike industrije prešle su u državno vlasništvo te je nakon skorog ekonomskog kraha stvorena država blagostanja. Velikodušnost, uzajamna podrška i suradnja krilatice su tog vremena. Prisjetimo se odlučnosti onih koji su krenuli stvoriti bolji svijet.“ Ken Loach – redatelj

O autoru
Ken Loach rođen je 1936. u Nuneatonu, Velika Britanija. Pohađao je gimnaziju King Edward VI te studirao pravo u Oxfordu. Nakon kratkog bavljenja kazalištem 1963. godine BBC ga je zaposlio kao televizijskog redatelja. Tada je započela njegova duga karijera filmskog i TV redatelja; od Kes u šezdesetima do filmova „Zemlja i sloboda „(Land and Freedom, 1995.) i recentnijih „Slatkih šesnaest“, (Sweet sixteen, 2002.) i „Vjetra koji povija ječam“, (The Wind That Shakes the Barley, 2006.)
Filmove Kena Loacha karakterizira naturalistički stil pod utjecajem socijalnog realizma, a njegovi lijevi stavovi najviše se očituju kroz tematiziranje društvenih problema poput beskućništva u Cathy, „Vrati se kući „(Cathy Come Home, 1966.) ili radničkih prava u filmovima Riff-Raff(1991.) i „The Navigators“, (2001).

Trailer: SPIRIT OF ’45 VIDEO

Program potpomognut sredstvima:
Hrvatskog Audiovizualnog Centra, Zaklade Kultura Nova i Ministarstva Kulture RH